Fővárosi Közgyűlés - A közfejlesztési tanács létrehozása miatt várhatóan kiegészül a fővárosi önkormányzat szmsz-e

Belföld, 2018.11.09

A közfejlesztési tanács létrehozás miatt Tarlós István főpolgármester a fővárosi önkományzat szervezeti és működési szabályzatának (szmsz) kiegészítését kezdeményezi a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott előterjesztésben.

A főpolgármester - a budapest.hu oldalon pénteken közzétett javaslat szerint - szükségesnek tartja, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsáról (FKT) szóló kormányhatározatban foglaltak az önkormányzat szmsz-ében is megfelelően megjelenjenek.

A kiegészítés eredményeként a budapesti fejlesztéspolitikát érintő egyes fővárosi és kormányzati hatáskörbe tartozó ügyek kapcsán az önkormányzati döntéshozók minden esetben és közvetlenül a főpolgármestertől értesülhetnek az FKT a fővárosi fejlesztéseket érintő véleményéről, állásfoglalásáról, javaslatáról - olvasható.

Az szmsz kiegészülne azzal, hogy az FKT döntéseit követően - a testületről szóló kormányhatározatban foglaltak szerinti ügyekben - kizárólag a főpolgármester előterjesztése alapján dönthet a Fővárosi Közgyűlés.

Az FKT - az október 17-i kormányhatározat szerint - a budapesti fejlesztéspolitika, valamint a kiemelt budapesti közösségi fejlesztések tervezésének és megvalósításának összehangolásával, a budapesti fejlesztéspolitika területén hozandó döntések megalapozott előkészítésével, a jelentős fővárosi fejlesztések és beruházások tekintetében a kormány és a fővárosi önkormányzat közötti koordinációs tevékenységgel kapcsolatban javaslattevő, kezdeményező, döntés-előkészítő, koordináló feladatokat lát el. Továbbá figyelemmel kíséri és nyomon követi ezen fejlesztések megvalósítását.

Az FKT ülésein a fővárosi önkormányzati oldal tagjaként a főpolgármester személyesen vesz részt és nem helyettesíthető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!