Fővárosi Közgyűlés - Jövő szerdán határozhatnak a kábítószerügyi egyeztető főbb feladatairól és tagjairól

Belföld, 2019.03.22

A Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán hagyhatja jóvá a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum működési rendjét, főbb feladatait és a testület állandó tagjainak körét.

A Tarlós István főpolgármester által jegyzett - a budapest.hu oldalon közzétett - javaslatban az olvasható, hogy a kábítószerügyi egyeztető fórum egy javaslattevő, tanácsadó, konzultatív és koordináló jellegű szakmai testület. Az előterjesztés szerint az üléseit negyedévente tartaná, és tevékenységéről félévente számolna be a Fővárosi Közgyűlésnek.

A fórum főbb feladatai között jelöli meg a javaslat azt, hogy a testület komplex módon vizsgálja a főváros droghelyzetét, a Nemzeti Drogellenes Stratégiában foglaltakkal összhangban kidolgozza a főváros drogellenes stratégiáját, javaslatokat fogalmaz meg a fővárosi önkormányzat és a kábítószerhelyzet kezelésében érintett intézmények részére, valamint koordinálja a kerületi kábítószerügyi egyeztető fórumok működését.

A javaslat szerint a kábítószerügyi egyeztető fórum állandó tagja lenne a főpolgármester (elnök) és a budapesti rendőrfőkapitány (társelnök) mellett Sára Botond (Fidesz-KDNP) józsefvárosi polgármester, Ughy Attila (Fidesz-KDNP) XVIII. kerületi polgármester, Gajda Péter (MSZP) kispesti polgármester, Váradiné Naszályi Márta (Párbeszéd) fővárosi közgyűlési képviselő.

A testületben helyet kapna továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kábítószerügyi Tanácsának, a főváros kormányhivatalának, valamint a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsnak a delegáltja, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának vezetője, a Nyíró Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet és a F.E.C.S.K.E. Közhasznú Egyesület képviselője.

A javaslat szerint a fórumnak lesz több munkacsoportja, amelyek munkájában az állandó tagokon kívül részt vesznek majd szakmai intézmények, testületek és civil szervezetek.

A Fővárosi Közgyűlés február 20-i ülésén döntött a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum létrehozásáról.

A testület létrehozását az is indokolja, hogy az elmúlt évben a fővárosban is tapasztalható volt a klasszikus kábítószerek mellett az új pszichoaktív anyagok és a kábítószernek nem minősülő bódító, tudatmódosító szerek terjedése. Ezen tendenciák térnyerése új szemléletű fellépést és társadalmi szerepvállalást igényel, tekintettel arra, hogy a kábítószer, illetve a tiltólistán nem szereplő, bódult állapotot előidéző szerek fogyasztása összetett társadalmi jelenség, amelynek kezelésében több érintett szervezetnek is van feladata - olvasható az előterjesztésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!