Fővárosi Közgyűlés - Patkányirtásra 650 millió forintot szánnak

Belföld, 2018.12.12

Mintegy 650 millió forintot szavazott meg a Fővárosi Közgyűlés szerdán egy jövő évi egyszeri intenzív patkányirtásra. A testület rendkívüli ülésén 17 igen szavazattal, 5 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett döntött arról, hogy a fővárosi önkormányzat jövő évi költségvetésében 647 millió 700 ezer forintot biztosítanak a feladatra.

A javaslat vitájában V. Naszályi Márta (Párbeszéd) indokolatlannak látta az irtással foglalkozó konzorcium támogatásának növelését, mivel szerinte az nem képes megfelelő színvonalon elvégezni feladatát.

Horváth Csaba (MSZP) szerint a főváros patkánymentesítését továbbra is annak a Bábolna Biónak kellene ellátnia, amely már 47 éve megfelelően végzi ezt a munkát, nem pedig egy "haveri cégcsoportnak", amely alkalmatlan erre. Az ellenzéki politikus a konzorcium támogatását közbeszerzési csalásnak nevezte, és megfontolja a büntetőfeljelentést.

Gy. Németh Erzsébet (DK) problémásnak ítélte, hogy a fővárosi patkánymentesítést 45 év után egy "nevenincs konzorciumra" bízták, amelyet közbeszerzés nélkül 650 millió forint többlettámogatással segítenek. Azt kezdeményezte, a közgyűlés januárban hozzon döntést a kérdésben.

Tarlós István főpolgármester a vitában közölte, nem foglalkozott az előterjesztéssel, ezért válaszadásra Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettest kérte, aki elmondta: a szakemberek sem tudják miért, de elszaporodtak a patkányok a városban, ami gyors beavatkozást igényel. Hangsúlyozta, a javaslatban szereplő keretösszeget nem biztos, hogy teljes egészében felhasználják.

A vitában a kormányoldali padsorokból Kovács Péter, a XVI. kerület és Karsay Ferenc, a XXII. kerület polgármesterei (mindketten Fidesz-KDNP) egyaránt fontosnak nevezték a többlettámogatás megítélését, mivel szerintük szinte tarthatatlanná vált a patkányok elszaporodása.

Az ismételten megfogalmazott ellenzéki kritikákra reagálva Tarlós István azt kérdezte helyettesétől, vállalja-e a felelősséget a javaslat szabályszerűségéért, amire Szeneczey Balázs kijelentette, előterjesztése egyértelműen törvényszerű.

Az elfogadott előterjesztésben arról írtak: a lakossági bejelentések, valamint a budapesti kormányhivatal, a patkányirtást ellátó konzorcium jelentései és a közelmúlt tapasztalatai a patkányok számának emelkedését mutatják.

Az idén, a száraz időszakban a csatornarendszer ideális életteret biztosított a rágcsálók számára, ahol természetes korlátok nélkül tudtak szaporodni. A rágcsálók szaporodásának továbbra sem volt abiotikus gátló tényezője, a patkánymentes állapot fenntartására irányuló szolgáltatás folyamatos ellátásával csak a populáció további növekedését sikerült gátolni.

Hangsúlyozták: a helyzet nem kritikus, de súlyosbodása esetén a kiterjedt fertőzöttség megelőzése érdekében a fővárosi önkormányzat a város egészét érintő intenzív preventív patkánymentesítési program végrehajtását kezdeményezheti.

Ha a téli hónapokban sikerül megkezdeni az intenzív kezelést, 9-12 hónap elegendő lehet a megfelelő szint eléréséhez - mutattak rá az elfogadott előterjesztésben.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!