Fővárosi Törvényszék: nem mérlegelhette a médiatanács a Klubrádió frekvenciahasználati jogosultságának megújítását

Belföld, 2021.02.09

Elutasította a Fővárosi Törvényszék a Klubrádió keresetét abban a közigazgatási eljárásban, amelyben a rádió a médiaszolgáltatási jogosultság megújítási kérelméről hozott médiatanácsi határozat jogszerűségét vitatta; a bíróság szerint a médiatanács a vonatkozó jogszabály alapján nem mérlegelhette a döntést.

A Fővárosi Törvényszék az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a frekvenciahasználati jogosultság alapvetően pályázaton nyerhető el, "a szerződés megújítása csupán kivételes jogszabályi lehetőség, amire csak kizáró ok hiányában", a médiatanács hozzájárulásával történhet meg.

A bíróság közleménye rögzíti: a Klubrádió megújítási kérelmével kapcsolatos határozatában a médiatanács - a vonatkozó jogszabályban rögzített - úgynevezett objektív kizáró okra, azaz az ismételt jogsértés elkövetésére alapozta a döntését. Az ismételt jogsértést egy olyan korábbi, véglegessé vált döntés miatt kellett megállapítania a médiatanácsnak, amelyet a Klubrádió nem támadott meg keresettel, tehát a döntésben foglaltakkal kapcsolatban a rendelkezésére álló jogorvoslati eszközöket nem vette igénybe.

Az ismételt jogsértés így fennállt, a frekvenciahasználati jogosultság megújítását a médiatanács nem mérlegelhette, ahogyan nem tehette ezt a bíróság sem - írták a közleményben.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága tavaly szeptember 11-én jelentette be, hogy újra pályázható lesz a Budapest 92,9 MHz frekvencia, mert a médiatanács ismételt jogsértések miatt nem újította meg a Klubrádió jogosultságát.

Akkori közleményében az NMHH azt írta: a Klubrádió hétéves működése alatt többször - köztük egyszer ismételten - megsértette a médiatörvény rendelkezéseit, amelyek miatt a médiatanács különböző jogkövetkezményeket alkalmazott. A médiatörvény szerint a médiaszolgáltatási jogosultság megújítását kizáró ok, ha a médiaszolgáltató a működése során a médiatörvény rendelkezéseit ismételten vagy súlyosan megszegi. A médiatanács ezért nem hosszabbította meg a szolgáltató 2021. február 14-én lejáró jogosultságát.

Az NMHH is azt tudatta: az ismételt jogsértéssel érintett határozatokat a Klubrádió tudomásul vette, bíróságon nem kezdeményezett jogorvoslatot, a bírságok összegét befizette.

Az NMHH ugyancsak szeptemberben néhány nappal a döntése után - közleményben hangsúlyozta, hogy a médiatanács nem "vette el" a frekvenciát a Klubrádiótól, mivel a rádiózásra alkalmas frekvencia nem a rádiók tulajdona, azt - mivel korlátos erőforrásról van szó - pályázat útján lehet elnyerni, törvényben meghatározott időtartamra.

A médiatörvény előírásai alapján egy pályázattal hét évig (az új, 2019-ben módosított szabályok szerint tíz évig) lehet használni egy frekvenciát. Amennyiben a médiaszolgáltató a törvényeket, előírásokat betartva működik ez alatt a hét év alatt, akkor élhet azzal a kedvezménnyel, hogy ne kelljen újra pályáznia, hanem további öt évig (az új, 2019-ben módosított szabályok szerint hét évig) szóljon az addig is használt frekvencián.

Ismételt vagy súlyos jogsértés esetén ez a kedvezmény nem alkalmazható, de a rádió nincs elzárva attól, hogy sikeres pályázati részvétel után tovább szóljon ugyanazon a frekvencián, vagy akár elinduljon egy másik frekvenciára kiírt pályázaton.

Tavaly októberben a médiatanács azt közölte: a Klubrádió jó eséllyel pályázhat a Budapest 92,9 MHz frekvenciapályázatán. akkori közleményük szerint a testület elfogadta és honlapján véleményezésre közzétette a Budapest 92,9 MHz körzeti rádiós frekvencia pályázati felhívásának tervezetét közösségi jellegű használatra. A februárban lejáró jogosultságon jelenleg a Klubrádió hallgatható, a felhívástervezet értékelési kategóriái között pedig egyebek mellett szerepel a médiaszolgáltatási tapasztalat, de a Klubrádió pluszpontot kaphat azért is, mert eddig is a 92,9 MHz frekvencián sugározta műsorát - hangsúlyozta akkor a médiatanács.

A frekvenciára az ajánlatokat tavaly december közepén lehetett benyújtani, a médiatanács az év végén jelentette be, hogy hiánypótlást kér a Klubrádió szolgáltatójától a Budapest 92,9 MHz frekvenciára vonatkozó pályázat alaki vizsgálata után, míg a másik két pályázó ajánlatát érvénytelennek minősítette.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!