Fülöp: a kormány segíteni próbál, hogy a fogyatékossággal élők minél önállóbb életet élhessenek

Belföld, 2018.12.03

A kormány minden lépésével abban próbál segíteni, hogy a fogyatékossággal élők minél önállóbb életet élhessenek - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a fogyatékos emberek világnapján.

Fülöp Attila a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában tartott adventi gyertyagyújtáson hozzátette: ehhez a legfontosabb a fizikai és információs akadálymentesítés, valamint a foglalkoztatás lehetőségének megteremtése, mert a munka tudja leginkább garantálni a szociális biztonságot.

Megjegyezte, a 2010-es 18 százalékról mostanra 40 százalékra nőtt a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása, és ezt a számot tovább szeretnék növelni.

Fülöp Attila úgy fogalmazott, az emberek hajlamosak félni attól, amit nem ismernek, ezért a fogyatékkal élőknek kell segíteniük az épeknek, hogy beléphessenek a világukba, és úgy tudjanak segíteni nekik, ahogy arra szükségük van. El kell érni, hogy a fogyatékos emberekre mindenki úgy tekintsen, mint a társadalom természetes tagjaira - hangsúlyozta.

Tapolczay Gergely fideszes országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy 1992 óta december 3. a fogyatékos emberek világnapja, előtte rokkantak napjának hívták. Az átnevezés is jól példázza, hogyan változott a fogalomhasználat velük kapcsolatban, valamint milyen fontos a megfelelő kifejezések megtalálása - emelte ki.

Azt hangoztatta, hogy a fogyatékosügyben elengedhetetlen az érdekvédelmi szervezetek munkája, ezért a "semmit rólunk nélkülünk" elv alapján a kormány bevonta őket a munkába, az együttműködés során pedig az utóbbi időben több, az önálló életvitelt segítő projekt valósult meg. Ilyen például a siketeket és nagyothallókat támogató Kontakt tolmácsszolgálat, a látássérülteket és vakokat segítő Távszem program, valamint kidolgozás alatt van az autistáknak a Digitális autonómia támogatás (Data) nevű projekt is.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!