Fülöp: csaknem minden második megváltozott munkaképességű ember dolgozik

Belföld, 2022.01.18

Ma már csaknem minden második megváltozott munkaképességű ember dolgozik Magyarországon - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára kedden Bonyhádon.

Fülöp Attila a Kézmű-, Erfo-, Főkefe Nonprofit Közhasznú Kft. új üzemének átadásán hozzátette: tíz éve az Orbán-kormány olyan országot vett át, ahol 3,6 millió ember dolgozott, 73 500 forint volt a minimálbér, és a megváltozott munkaképességűek közül csak minden ötödik tudott elhelyezkedni.

Ma 4,7 millió ember dolgozik az országban, 200 ezer forint a minimálbér, csaknem majdnem minden második megváltozott munkaképességű bérből tartja el magát és a családját - mondta.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a cég új telephelye az egész országnak fontos, mert általa is növekedni tud a gazdaság, és sok családnak ad megélhetést.

Azt mondta, a bonyhádi üzemnek van egy szolidaritási értéke is. Fontos, hogy munkalehetőséget teremtsünk azoknak, akiknek valamiért megváltozott, de nem tűnt el a munkavégző képességük a tíz éve meghirdetett "segély helyett munka" elvnek megfelelően - fűzte hozzá.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség fideszes országgyűlési képviselője többek között arról beszélt: a kft. bonyhádi üzemére nem csak azért van szükség, hogy ki tudja egészíteni az itt dolgozók jövedelmét, hanem azért is, mert a megváltozott munkaképességűek érezhetik, a társadalomnak szüksége van rájuk és értékes munkát végeznek. Megjegyezte, az elmúlt években Bonyhádon jelentősen fejlődött a gazdaság, a város ipari parkja újabb csarnokokkal bővült; az Erfo Kft. telephelye azoknak ad munkát, akiket ott nem tudnak alkalmazni.

Filóné Ferencz Ibolya (Fidesz-KDNP), Bonyhád polgármestere elmondta, azért is fontos az új lehetőség a megváltozott munkaképességűeknek a városban, mert a környező településeken a hasonló üzemek bezártak.

Csizi Péter, a kft. ügyvezető igazgatója közölte: az új bonyhádi üzem, amely a cégcsoport 207. hasonló létesítménye, nyolcvan megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat, és várhatóan a jövő héten öttel még nő az üzem létszáma.

Ismertette: a kft. több mint 900 üzleti partnerének tízezer fajta, 24 millió terméket ad el évente. A cég létszáma évről évre nő, tavaly 12 új telephelyen több mint 700 munkahelyet hoztak létre, ezzel párhuzamosan növekszik a cégcsoport árbevétele is.

"Azt tapasztalom, hogy a kormánynak fontos a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása, és azok a védett üzemek, ahol piaci körülmények között, de az egyéni szükségletekhez igazodva tudjuk foglalkoztatni őket" - mondta az ügyvezető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!