Gulyás: a kormány elkötelezett a rezsicsökkentés eredményeinek megvédése mellett (2. rész)

Belföld, 2021.10.21

    Gulyás Gergely kitért a lengyel alkotmánybíróság döntésére, amely szerinte komoly ellenérzést váltott ki Európában és a lengyel miniszterelnök is megtapasztalta, hogy "egy olyan szélsőséges szervezet előtt, mint az Európai Parlament", milyen megszólalni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, Magyarország álláspontja világos, az alkotmánybíróság döntésének tiszteletben tartása a jogállamiság alapelve.

Szerinte nem újszerű fejleményről van szó, hiszen a nemzeti és az uniós jog viszonyával kapcsolatos viták az elmúlt évtizedekben meghatározóak voltak az unióban. Azt mondta: az Európai Bizottság elnöke nincs tisztában azzal, hogy az uniós jog elsőbbségét az uniós alapszerződés sehol nem rögzíti. Az Európai Unió Bírósága mondta ki az uniós jog elsőbbségét, és ezt a tagállamok, így Magyarország is főszabályként elismeri - közölte.

Francia, spanyol, cseh és német alkotmánybírósági döntéséket idézve Gulyás Gergely azt mondta, ugyanazt a vizsgálatot, amelyet a lengyel alkotmánybíróság elvégzett, a tagállami alkotmánybíróságok majdnem mindegyike is elvégzi, és mindegyik teljesen legitimnek tartja azt a szempontot, hogy az alkotmány lényegi rendelkezései nem sérülhetnek, illetve az uniós jog elsőbbsége csak az átruházott hatáskörök esetében áll fenn.

Ezért a lengyelellenes uniós vitát Magyarország nem tartja elfogadhatónak, az ékes bizonyítéka a kettős mércének - mondta, hozzátéve: a vita egyértelművé teszi, hogy ma az EU-ban csak azok szólalhatnak meg, akik a föderációt támogatják.

Gulyás Gergely kitért arra, hogy a magyar Alkotmánybíróság is hozott ebben az ügyben döntést 2016-ban és most is van a testület előtt egy ezzel kapcsolatos ügy a migráció kapcsán.

Kérdésre válaszolva Márki-Zay Péternek a migrációval kapcsolatban a CNN-nek adott interjúját, melyben a hódmezővásárhelyi polgármester arról beszélt, hogy a kormány gyűlöletbeszédet folytat, Gulyás Gergely úgy értékelte, hogy a politikus a magyar baloldal véleményének megfelelően nyilatkozott.

Később hozzátette: bár sokan reménykednek, hogy következmények nélkül marad, ha a baloldal az antiszemitákkal köt koalíciót, ez nem így van. Úgy fogalmazott: a progresszív antiszemitizmus elfogadottá vált, "és progresszív antiszemita, aki jobban utálja Orbánt, mint a zsidókat".

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt rezsicsökkentést támadó szavaira reagálva a tárcavezető megerősítette: a piaci ár családonként 30 ezer forint többletkiadást jelentene.

A miniszter szerint megfelel a parlamenti demokrácia szabályainak Gyurcsány Ferenc kijelentése arról, hogy a választások után a legnagyobb frakcióval rendelkező párt jelölhet miniszterenököt, és egybeesik Márki-Zay Péter korábbi nyilatkozatával, miszerint egy éve is azon dolgozott, hogy a DK legyen a legerősebb baloldai frakció.

Bajnai Gordon kampánycsapat-toborzására úgy reagált: ugyanazok, akik egyszer már az országot csődbe vitték, tönkretették, alapvető emberi jogokat tiportak lábbal, most a Jobbikkal is szövetséget kötve szeretnének visszatérni a hatalomba.

Az előválasztáson kudarcot vallott baloldali pártvezetőkről Gulyás Gergely azt mondta: egy részük tudta, hogy ez lesz a sorsa, és "szándékosan vállalta a bohóc szerepet", másik részük pedig nem tudta felmérni, hogy személyes képességei mire elegendőek.

Arra a felvetésre, miszerint az ellenzéki előválasztás idején a legtöbbet a kormányoldal költötte reklámra, azt felelte: ha a jelenlegi baloldal kerül kormányra, annak lényegesen nagyobb lesz a kára, mint ezen kiadásoké.

Azt, hogy korábbi vélekedésével szemben nem Karácsony Gergely lett az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, azzal indokolta: túlbecsülték a főpolgármestert. A helyzet azonban nem változott, a baloldalon továbbra is Gyurcsány Ferenc pártja a legerősebb, és kerestek valakit, aki "Gyurcsány nevet nem viseli magán közvetlenül".

Kitért arra is: a parlamenti frakcióalkotást a házszabály úgy rendezi, hogy a listát alkotó pártok öt képviselő esetén alapíthatnak képviselőcsoportot. Magyarországon nagyvonalú és ellenzékbarát a frakcióalapítás szabályozása - értékelt.

Egy Orbán Viktor és Márki-Zay Péter közti vitáról Gulyás Gergely úgy fogalmazott: még a kampány is olyan messze van, hogy ennek nincs még itt az ideje.

A benzinárakról a miniszter elmondta: a magyar kormány korábbi döntése szerint, ha a kőolaj ára meghalad egy szintet, csökken az üzemanyagra rakódó adóteher. Ennek is köszönhető, hogy bár magas, de az EU országai közt még mindig az egyik legolcsóbb a magyar üzemanyag ára - hívta fel a figyelmet.

Az uniós tervek vétójáról megjegyezte: most a teljes csomagot tárgyalják, a konklúziókat pedig teljes egyhangúsággal kell elfogadni, a vétőhoz pedig a visegrádi országok mellett a déli államok közül is többek csatlakozására van lehetőség.

A nemzeti ünnepi nagygyűlések közeli helyszínei miatt a miniszter mindenkit óv attól, hogy bármilyen provokációnak felüljön. Mivel nem baloldali kormány van hatalmon, ezért "szemkilövetés, ártatlan emberek megveretése, csonttörés és egyebek nem várhatók" - mondta.

Kérdésre Gulyás Gergely azt felelte: a jelenlegi romániai járványhelyzet miatt nem javasolná, hogy sokakat hozzanak onnan magyarországi tömegrendezvényre.

Közölte azt is: aki rendelkezik oltással, főleg aki hárommal is, az nagyobb kockázat nélkül lehet jelen az október 23-ai rendezvények valamelyikén.

Hangsúlyozta: a koronavírus elleni védekezésben a legfontosabb az oltás, bárki hordhat maszkot, de egyelőre ilyen kötelező döntést a kormány nem hozott. Megerősítette: a gyülekezési jog korlátozások nélkül gyakorolható október 23-án.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!