Gulyás: egyház és állam egymás természetes szövetségese

Belföld, 2018.08.31

Egyház és állam egymás természetes szövetségese, az együttműködés szükségessége éppen a különvált működés következménye - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Hajdúdorogi Főegyházmegye oktatási intézményeinek közös tanévnyitóján pénteken Debrecenben.

Gulyás Gergely a Szent László Görögkatolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskolában hangsúlyozta: a kereszténység a közösségből fakad, az tartotta meg kereszténynek Európát. A közösség az, amely az elmúlt évezred során minden olyan kulturális alapot biztosított, amely a túléléshez szükséges volt - tette hozzá.

A miniszter szólt arról, hogy a most induló tanévben már több mint egymillió gyerek jut ingyen tankönyvhöz: az első kilenc évfolyamon az összes diák térítésmentesen kapja a tankönyveket, a többi évfolyamon rászorultság alapján jár az ingyenesség.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: az elmúlt években átalakult a magyar iskolarendszer, a legfontosabb változás, hogy egyházi, illetve állami fenntartásba kerültek az intézmények. A változtatás azt a célt szolgálta, hogy mindenki sorsáról az döntsön, ki mennyire szorgalmas, "hogyan áll az iskolai tanulmányaihoz", és ne az határozza meg az emberi életút esélyeit véglegesen, ki hova születik - mondta.

A miniszter hangsúlyozta: az egyházi szerepvállalás a garanciája annak, hogy nem csak tudásban, de hitben is gazdagon végezhetnek diákok, az egyházak évezredes hazai gyakorlata ugyanis nem csupán az oktatásra, hanem a nevelésre is kiterjed. Az egyházi intézmények célja, hogy nem csak okos és felkészült, hanem jó embereket bocsássanak útjukra. Olyan embereket, akik tudják, hogy mit keresnek, és azt hol találják meg az életben - fogalmazott.

A tanévnyitón Kocsis Fülöp érsek-metropolita megáldotta az ettől a tanévtől új néven, Szent László Görögkatolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskolaként működő intézményt, amelyet 295 millió forintból felújítottak. Európai uniós és kormányzati támogatásból kicserélték a nyílászárókat, szigetelték az épületet, napkollektorokat szereltek fel, és felújították az iskola ötszáz adagos főzőkonyháját is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!