Gulyás Gergely: Habsburg Ottó szerette Magyarországot

Belföld, 2019.10.10

Habsburg Ottó szerette Magyarországot, életútja követendő példa - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Habsburg Ottó és a rendszerváltás című konferencián, Budapesten, csütörtökön este.

Látva az Európai Parlament morális, intellektuális hanyatlását, fontos visszanyúlni azokhoz az értékekhez, amelyeket Habsburg Ottó képviselt. Ismerte az európai értékeket, és tudta, mit vesztett Magyarország a Monarchia bukásával. Habsburg Ottó nemzedéke látta a szabadságában fenyegetett, kettészakított kontinenst, Nyugat-Európa jóléte mellett sem feledkezett meg Európa másik feléről - idézte fel a miniszter.

Habsburg Ottó nem fogadta el a jaltai világrendet, de realista volt, és minden nap ránézett a térképre. Amikor pedig eljött a rendszerváltás, készen állt segíteni - mondta Gulyás Gergely.

Habsburg Ottó magyar volt, tudatosan döntött így, és ezt vállalta is - fűzte hozzá a kormánypárt politikus.

Hozzátette: a két világháború megmutatta, hogy a birodalmak kora lejárt, Európát nem a nemzetek, hanem a birodalmak vitték háborúkba.

Európa értékei és érdekei minden totális igénnyel, birodalmi gondolkodással szemben állnak - közölte.

Olyan Európára van szükség, amelyben egyensúly van Brüsszel és a tagállamok között - hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A Habsburg Ottó és a rendszerváltás című konferencia a Habsburg Ottó Alapítvány első nyilvános budapesti rendezvénye, mely a Magyar Tudományos Akadémia épületében kezdődött csütörtök este, és pénteken egész nap előadásokkal folytatódik.

Habsburg Ottó (1912-2011) politikus, közíró, a Páneurópai Piknik egyik kezdeményezője, az utolsó Habsburg-trónörökös volt. 1979 és 1999 között a CSU-frakció mandátumával tagja volt az Európai Parlamentnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!