Gulyás: Magyarország elkötelezett a gyermekvédelem iránt (4. rész)

Belföld, 2021.07.07

    Gulyás Gergely igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a nemzeti konzultáció kitöltésére felhívó plakátok a kormány plakátjai-e.

Az azokon megjelenő különböző emojikat a figyelemfelkeltéssel magyarázta. Jó, ha egy kampány figyelemfelhívó, és ezt a célt biztosan elérte - vélekedett.

Arra a kérdésre, mennyiben befolyásolja az augusztus 20-i ünnepségek megrendezését, hogy a Karácsony Gergely vezette főváros nem járul hozzá a Lánchíd fényfestéssel történő kivilágításához, azt mondta: sajnálják, és nem értik, milyen érdeke fűződik ehhez a fővárosnak. Nem tudnak mást tenni, mint tudomásul venni - mondta, megjegyezve: azokat a hidakat, ahol nincs ilyen szabályozás, ki lehet világítani.

A magyar közéletre jellemző kettős mércének nevezte, hogy nem születtek a sajtóban cikkek arról, hogy Karácsony Gergely főpolgármester nemcsak, hogy nem hívja össze szeptemberig a Fővárosi Közgyűlést, hanem az utolsó napon, amikor még teljhatalma volt, minden a közgyűlésben aktuális döntést meghozott, továbbá nem áll az újságírók elé. Más lenne helyzet, ha mindezt Tarlós István korábbi főpolgármester tette volna - vélekedett.

A paraszolvencia megszüntetéséről Gulyás Gerely azt mondta, jók az eredmények. Az elmúlt időszakban öt esetben tettek feljelentést, és további néhány esetet vizsgál a rendőrség. Értékelése szerint az orvosok többsége elfogadta azt a rendszert, amelyben lényegesen többet keres legálisan, ugyanakkor biztosított a közellátás ingyenessége. A paraszolvencia ugyanis azt jelentette, hogy a magyar közellátás valójában nem volt ingyenes, mert a komolyabb műtétekért, kórházi beavatkozásokért fizetni kellett. Mint mondta, a paraszolvencia az egészségügy jelentős részében megszűnt, ahol pedig nem, és a hatóságok erről tudomást szereznek, ott büntetőeljárás indul.

Arra a felvetésre, hogy a szülész-nőgyógyászat területén csökkent az állami intézményekben dolgozó orvosok száma, azt mondta: az Országos Kórházi Főigazgatóság lehetőséget kapott egy olyan rendszer kidolgozására, ami tekintettel van az ágazati igényekre, így a nőgyógyászat igényeire is.

Egy kérdésre válaszolva kijelentette: messze túlmegy a tűréshatáron az az összeg, amelyet a sírhelyek újraváltásáért kérnek egyes temetőkben. A temetőfenntartás költségeinek elkérése indokolt, "de nem itt kell nyereséget realizálni" - jegyezte meg.

A miniszter kapott kérdést az ellenzéki rendezvények egyre gyakoribb megzavarásáról, amire azt mondta, a kormány minden erőszakos cselekményt elutasít.

Kitért arra is, hogy a civil szervezeteknek egy meghatározott összeg felett kell majd nyilvánosságra hoznia adományozóik nevét.

Az Orbán Viktor édesapjának hatvanpusztai birtokáról azt mondta, ott többségében gazdasági épületek épülnek, de van könyvtár és oktatószobák is. Azt javasolta, hogy az érintetett kérdezzék meg, mennyibe került az építkezés.

Még tart a vizsgálat az Antall József Tudásközpont gazdálkodásával, az intézményt vezető Antall Péter tízmilliós utazásaival kapcsolatban - mondta Gulyás Gergely.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!