Gulyás: Timmermans a személyre szabott jogalkotás előnyét élvezi

Belföld, 2019.02.08

Személyre szabott jogalkotás eredményének nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke "úgy játssza el az európai uniós főtisztviselő szerepét", hogy a bevándorláspárti szocialista lista vezetője.

Gulyás Gergely pénteki budapesti sajtótájékoztatóján rámutatott: ezt az Európai Bizottság (EB) szabályzatának egy évvel ezelőtti módosítása tette lehetővé.

Hozzátette: Timmermans mintegy 44 millió forintnak megfelelő javadalmazás mellett tudja a bevándorláspárti listát népszerűsíteni. Ez eddig megengedhetetlen volt az Európai Unióban - mutatott rá.

Mindezt kettős mércének nevezte, mert, ahogy elmondta, ha valaki a magyar európai parlamenti delegáció titkárságát vezeti és a Fidesz listájának 45. helyén szerepel, fel kell függesztenie munkáját, és nem kap fizetést.

Timmermans ugyanakkor a "jogállamiságnak nevezett eljárásokban, amelyek valójában boszorkányüldözések", aktív szerepet vállal - mondta.

Hozzátette: a bizottsági alelnök ugyan állítása szerint a szocialisták kongresszusára érkezik Budapestre, valójában egy "házasságkötésre", a "magyar posztkommunista baloldal és az antiszemiták közötti" összefogást kívánja hitelesíteni.

Gulyás Gergely kérdésre a választók lenézését és egy hitelességi problémát is látott e mögött. Úgy fogalmazott, a magyar baloldal a saját posztkommunista gyökerei miatt egy antifasiszta harcban látta saját identitását, ugyanakkor egy általuk szélsőjobboldalinak minősített párttal kívánnak "frigyre lépni".

"Mivel Soros György legközelebbi szövetségeséről van szó", Gulyás Gergely érdekesnek nevezte, hogy a politikus úgy gondolja, erre felhatalmazást kapott. Szövetségesének semmiképpen sem a választók tekinthetőek - mondta -, hiszen pártja Hollandiában 8 százalékos támogatottságot élvez.

A baloldali főpolgármester-jelöltségre aspiráló Karácsony Gergelytől hallható kijelentéssel kapcsolatban, miszerint a zsidók listázása nem tekinthető nácizmusnak, azt mondta: 2013-ban még ilyen mondatok miatt a szocialistáktól a Fideszig széles körben tüntettek.

Gulyás Gergely kitért arra is: a német kancellárral kiegészült V4-ek csütörtöki pozsonyi találkozójukon arról döntöttek: támogatást biztosítanak Marokkónak a migráció megállításának segítéseként.

Hozzátette: a találkozón szóba kerültek az Európa előtt álló problémák is, amelyek megoldásában, mint mondta, az Európai Parlament (EP) és a bizottság már nem tud közreműködni, "eddig is inkább szaporította ezeket". Rámutatott: nemcsak az EP és az EB újul meg, hanem az Európai Tanácsnak is új elnöke lesz.

A következő hétéves uniós büdzsével kapcsolatos egyeztetésről közölte: a jelenlegi költségvetési tervezet elfogadhatatlan, mivel a brit kilépésből következő költségvetési negatívumnál nagyobb arányú következményekkel járna.

Az amerikai külügyminiszter jövő heti látogatásával összefüggésben azt is mondta: az Egyesült Államok fontos szövetségese Magyarországnak, "a NATO-ban a legnagyobb szövetségesünk", Oroszországgal hasonló szövetségesi viszony nincs, de észszerű gazdasági partnerség egész Európának és így Magyarországnak is érdeke. Megjegyezte, a német álláspont szinte szóról szóra ugyanez.

Az energetikai együttműködéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: a kormány örömmel diverzifikálja a forrásokat, de az árnak versenyképesnek kell lennie.

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, nem tartja meglepőnek, ha a külügyminiszter olyan szervezetek képviselőivel is találkozik, amelyeket az Egyesült Államokból is támogatnak. Sajtóhírek szerint Mike Pompeo Magyarországon a Társaság a Szabadságjogokért, valamint a Helsinki Bizottság vezetőivel is találkozik.



(innen a szöveg változatlan)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!