Gulyás: további 3,9 százalékos nyugdíjemelésről döntött a kormány (3. rész)

Belföld, 2022.04.28

Gulyás Gergely közlése szerint a visegrádi négyek (V4) minden tagállama, különösen Magyar- és Lengyelország törekvése az, hogy továbbra is hatékonyan működjön a V4.

Van egy véleménykülönbség, ami egyébként mindig is megvolt, Oroszország kérdésében, de ez távolról sem olyan éles, mint az a nyilvánosság előtt látszik, vagy ahogyan azt a nemzetközi sajtó beállítja - fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Hangsúlyozta: kulcsfontosságú a magyar-lengyel jó viszony, Novák Katalin első államfői útja is Lengyelországba vezet majd.

Később egy elemzéssel egyetértve a tárcavezető azt mondta: bizonyára vannak az Európai Uniónak olyan intézményei és olyan személyek is dolgoznak az unióban, akiknek valóban célja, hogy Lengyelország és Magyarország közé éket verjenek.

Az esetleges pápalátogatásra vonatkozó kérdés kapcsán a miniszter úgy nyilatkozott, van tervezett időpont, de azt a Vatikán jelenti majd be.

A magyarországi ellenzék magatartásáról Gulyás Gergely úgy nyilatkozott, a kormányoldal számára természetes, a baloldalnak nem, hogy "ha valaki munkára jelentkezik, az dolgozni is fog".

Kiemelte, a kormányoldal a korábbinál is nagyobb választási győzelme dacára is korrekt, kétharmad-egyharmados ajánlatot tett a parlamenti pozíciók elosztására. Szerinte a hatpárti összefogásnak el kell döntenie, részt kíván-e venni a parlamenti munkában, azaz "egy politikai alternatívát kívánnak nyújtani vagy a botránykeltésben érdekeltek".

Egy másik kérdésre Gulyás Gergely úgy nyilatkozott, a Gyurcsány-Fekete-Győr-találkozó is azt mutatja, hogy "a baloldalon egyértelműen Gyurcsány Ferenc a főnök".

Gulyás Gergely szerint ha bárkinek lett volna illúziója a baloldal kormányzóképességéről, akkor az a választás óta ennek cáfolatát látta. Azt mondta, nem talált az utóbbi időszakban a belső küzdelmeivel foglalkozó baloldal felvetései között konstruktívat.

Egy másik kérdésre válaszolva Gulyás Gergely kijelentette: a Magyar falu program pályázatainak elbírálásánál pártpolitikai szempontok nem érvényesülhetnek, ez a 99,5 százalékban nyertes pályázók arányából is látszik.

A jegybank stabilizációval kapcsolatos felvetéseiről a miniszter úgy nyilatkozott, azokról a javaslat megérkezése után tudnak véleményt mondani. Én nagyobb adóreformot nem látok szükségesnek - fogalmazott Gulyás Gergely.

Közölte, a költségvetési kiigazítás mértékéről nincsen megosztható számok, de semmilyen, az embereket érintő megszorítást nem támogatnak, a cél az, hogy tartani tudják a 4,9 százalékos hiányt, ám kulcskérdés, meddig tart a háború, amely havi szinten több százmilliárdos pluszkiadást jelent, például azáltal, hogy az állami intézmények rezsiköltsége körülbelül évi 250 milliárd forinttal emelkedik.

Ezek az intézkedések nem megszorító intézkedések lesznek - fogalmazott Gulyás Gergely, aki lehetségesnek nevezte, hogy csak a 2024-es büdzsé térhet vissza a 3 százalék alatti hiányhoz. Megjegyezte: havi százmilliárdos eltéréseket okoz a háború.

A Tungsram tömeges leépítéséről szólva kiemelte: a kormány a munkavállalóknak szeretne segítséget nyújtani. A környéken folyamatban levő befektetések önmagukban is a dolgozók egy részének álláslehetőséget jelentenek, de a kormány nyitott, ha ezen túlmenően is segítségre lenne szükség, mert a cél, hogy senki ne maradjon munka nélkül.

Gulyás Gergely sem az orvosoknál sem az ápolóknál nem számít tömeges felmondásokra azzal összefüggésben, hogy a veszélyhelyzet véget érésével megszűnik az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!