Így előzd meg, hogy idő előtt tönkremenjenek a fogaid!

Belföld, 2021.03.18

Fogaink egészsége meghatározza mindennapjaink minőségét, ugyanis kizárólag egészséges fogakkal lehet könnyedén rágni, magabiztosan mosolyogni és kényelmesen élni.

Fogápolás
A fogak romlásának üteme függ az étel- és italfogyasztási szokásoktól, a rendszeres fogmosás elhanyagolásától, a dohányzás mértékétől, a félévenkénti fogkőleszedés meglététől és a genetikai adottságoktól.

Hogyan előzd meg a bajt hatékonyan? Mire figyelj oda a mindennapokban az egészséges szájhigiénia érdekében? Összegyűjtöttük a leghasznosabb tippeket!

Mik a leggyakoribb fog - és ínyproblémák?

  • Fogszuvasodás

Fogmosás után 20-30 perccel már újra megindul a lepedék képződése. Ezek a fog felületéhez tapadó baktériumok folyamatosan károsítják a fogzománcot. Sajnos a folyamat itt nem áll meg, hiszen a szuvasodás egyre mélyebb rétegeket érint. Amikor a szuvasodás a dentint és a fogbelet is eléri, már nagyon erős fájdalmakat tapasztalhatsz.

  • Fogágybetegségek

A fogínygyulladás és az ínysorvadás népbetegségnek is nevezhetők. Tünetei között az íny begyulladása és duzzadtsága, illetve a fogak kilazulása és a kellemetlen lehelet egyaránt megtalálhatók. A fogágybetegség vagy ínysorvadás legkisebb jelei esetén is érdemes ellátogatni a fogorvoshoz, hogy megelőzd a későbbi, súlyos gyulladással járó szájhigiénés problémákat.

  • A helyes szájhigiénia lépései

Moss fogat naponta legalább kétszer! Ez az első és legfontosabb szabály. A reggeli és esti fogmosás elengedhetetlen fogaid megóvásához. Az ínysorvadás és a fogszuvasodás is nagymértékben megelőzhető lenne napi 2x2 perc fogmosással. Ennyi idő alatt ugyanis egy puha sörtéjű fogkefével tökéletesen eltávolíthatod a szájüregedben található baktériumokat és ételdarabokat.

  • Használd helyesen a fogkefét!

Egy rosszul végzett fogmosás szinte semmit nem ér. Érdemes kicsi, körkörös mozdulatokkal fogat mosni, hogy minden fog elülső és hátsó, illetve oldalsó részéről eltávolítsd a baktériumokat. Kerüld az egyenesen oda-vissza súroló mozdulatokat.

  • Figyelj a nyelvedre is!

A lepedék (plakk) a nyelven is felhalmozódhat. A nyelv tisztításának elhanyagolása rossz leheletet és további szájüregi problémákat okozhat. Óvatosan, de mindig dörzsöld át fogkefével a nyelved hátsó részét is. Így a makacs lepedékeket is eltünteted.

  • Igyál elegendő vizet!
 
A víz erősíti a fogaidat, hidratálja a szájüreged és még kalóriamentes is. Kutatások szerint az emberek kb. 75%-a nem fogyaszt elegendő mennyiségű folyadékot naponta. Pedig minden egyes korty vízzel leöblítheted az ételmaradékot a fogaidról. A víz hígítja a baktériumok által termelt savat is, ezért, ha minden étkezés után vízzel öblögetsz, akkor a szuvasodást okozó baktériumok is nehezebben kezdik ki a fogakat.

  • Ne vidd túlzásba a fogmosást!

A túlzásba vitt fogmosás károsíthatja a fogak zománcrétegét. A fogzománc gyengülésével pedig a dentinnek nevezett kötőszövetek idegvégződései szabadon maradnak, amely rendkívüli érzékenységhez és hasogató fájdalmakhoz vezet.

Naponta 2x2 percig moss fogat, hogy megvédd a zománcréteget, és a fogaid egészségesek legyenek.

Milyen ételeket, italokat és rossz szokásokat kerüljünk?

  • Szénsavas üdítőitalok.

Egy pohár kóla 2 nagy jégkockával mindig csábító, de a cukros, szénsavas italok oldják a zománcot, így gyorsabban és könnyebben célt érnek a szuvasodást okozó baktériumok, vagyis a fog kilyukad. Emellett a sötétebb színű üdítőkben található adalékok elszínezik a fogakat is, így egészségügyi és esztétikai szempontból egyaránt roncsolják a szájüreget.

  • Alkohol. 

Az alkoholfogyasztás káros hatásai között a dehidratáció is élen jár. Ha alkoholt iszol, a szád kiszárad, és nyál hiányában a fogaid nem kapnak megfelelő védelmet az ételmaradékokkal szemben. Mivel csökken a
nyáltermelés, ezért a baktériumok valósággal rátapadnak a fogaidra. Ha bulizol, mindenképpen fogyassz időnként vizet is a megfelelő hidratáció érdekében.

  • Savanyúcukorka. 

Gyerekként rengeteget hallgattuk, hogy a finom és színes, kellemesen kesernyés cukorkák mennyire károsak a fogainkra. Sajnos az édességek között a savanyúcukorka az egyik legegészségtelenebb választás a fogak védelmét tekintve. A savanyú ízvilágú cukorkák erősen savasak és ragadósak is, ezért sokkal tovább maradnak a fogakon. Ha megkívánod az édességet, akkor cukorka helyett inkább fogyassz egy kis csokit, hogy megelőzd a fogszuvasodást.

  • Chips.

A burgonyachips ropogtatása mindig kellemes élvezetet nyújt, ha egy kis nassolnivalóra vágyunk. Azonban a chipsekben keményítő található, amely cukorrá válik, és bőségesen táplálja a fogak között megbúvó lepedék baktériumait. Egy zacskó chips elfogyasztása után erős savtermelés is beindulhat. Ha chipset eszel, közvetlenül utána távolítsd el fogselyemmel a fogak közötti ételmaradványokat.

  • Lefekvés fogmosás nélkül.

Ez a legrosszabb szokások közé tartozik, hiszen a szájüregben lerakódott lepedék éjszaka még tovább halmozódik. Emiatt alvás közben a nagymértékben felgyülemlett ételmaradékok és baktériumok szüntelenül roncsolják a teljes fogsorod. Lefekvés előtt mindig moss fogat, ha nem szeretnél kínzó fogfájásra ébredni a jövőben.

Fogkőleszedés félévente

Ha meg szeretnéd előzni, hogy idő előtt tönkremenjenek a fogaid, gondoskodj félévente a felgyülemlett fogkő eltávolításáról. A fájdalommentes kezelésen a fogorvos eltávolítja a keményen lerakódott lepedéket a fogakról. Így a fogszuvasodást és a súlyos roncsolódást is időben megállíthatod. További jó hír, hogy a fogkő leszedésével a sárgás-barnás foltok is eltűnhetnek a fogakról. Egészségesebb fogak, szebb mosoly - és mindez csak évente két megjelenést igényel a fogorvosnál.

Fogaink épsége elsősorban a mindennapi szokásainkon múlik. A rendszeres fogmosás és a megfelelő hidratáció elengedhetetlen a fogzománc védelméhez. A savas, cukros ételek és italok mellőzésével megelőzöd az ínysorvadással és fogszuvasodással járó éles fájdalmakat. Ha pedig biztosra szeretnél menni, látogass el félévente fogkő eltávolításra!
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!