Gyógyulhatnak Igor ízületei, jól halad az elefántház építése

Belföld, 2018.04.18

A világon minden 5. ember szenved valamely nagyízületet – váll, csípő, térd, boka, könyök, csukló – érintő porckopási problémától. Az ízületi betegségek nemcsak az embereket, hanem sajnos az állatokat is érinti csakúgy, mint házi-kedvenceket, lovakat és egzotikus állatokat, például Igort, a tigrist, aki a Szegedi Vadaspark lakója.

Szegedi Vadaspark - Igor tigris
Sajátsejtes ízületkezelési eljárással gyógyul Igor, a Szegedi Vadaspark szibériai tigrise, aki évek óta ízületi fájdalmakkal küzd. A 13 éves nagyragadozót az emberi ízületek kezelésében már Magyarországon is sikerrel alkalmazott új Lipogems eljárással kezelték szerdán délelőtt. Az eljárás a „páciens” saját zsírszövetéből vett regeneratív (ős)sejteket is tartalmazó szövetállománnyal gyógyítja a sérült ízületeket. Csakúgy, mint az ízületi betegségben szenvedő embereknél, Igor csípőízületét is egy 45-60 perces „egynapos” beavatkozás keretében kezelték az orvosok.

Az ízületi betegségekben szenvedők életminőségének javítását segítő technológiát 2010-ben fejlesztették ki Olaszországban. Olyan ízületi problémákkal küzdőknek nyújt 100%-ban természetes segítséget, akiknek más konzervatív (fájdalomcsillapítók, szteroidok)
kezelések esetleg már nem segítenek, a protézis beültetés pedig még nem javasolt, nem lehetséges vagy nem vállalják, életminőségüket ugyanakkor már csak folyamatos fájdalomcsillapítással lehet fenntartani, mint Igor tigris esetében is.

„Igor csípőízületét pont úgy kezeljük, mint egy emberét. A sajátsejtes ízületkezelési eljárás keretében, a páciens – jelen esetben Igor tigris – testéből kis mennyiségű zsírszövetet veszünk, amit mechanikusan megtisztítunk, majd ugyanazon 45-60 perces eljárás keretében visszaültetjük a kezelésre szoruló ízületbe” – nyilatkozta Dr. Gippert Róbert, a kaposvári Ro-Vet Kisállat Rendelő vezető állatorvosa. „A megkopott ízület gyógyulása csakúgy mint az embereknél, Igor tigris esetében is a saját sejtek regeneratív, öngyógyító hatásának köszönhetően, külső anyag használata nélkül történik” – tette hozzá a szakember. „A sajátsejtes Lipogems ízületkezelési eljárással eddig világszerte mintegy 30. 000, Magyarországon pedig már több mint 550 pácienst kezeltek” – mondta Veres József, a Lipogems eljárás hazai kereskedelmi partnere, a Medropolitan Consulting Kft. ügyvezető igazgatója.

Jól állnak a Vadaspark elefántházának munkálatai – mondta Veprik Róbert, az intézmény igazgatója, aki maga is figyelemmel kísérte Igor műtétjét. Mint ismert,  egy uniós pályázatnak köszönhetően 480 milliós beruházásba kezdett tavaly a vadaspark, amelyben a kambodzsai Angkort, Délkelet-Ázsia legismertebb templomvárosát idéző elefántház épül, elsősorban az ázsiai növényevőknek. A hatalmas, 1500 négyzetméteres fedett komplexumhoz csatlakozik Magyarország legnagyobb, összesen 7000 négyzetméteres elefántkifutója, amelynek egyik szélére méretes medence is épül az ázsiai állatoknak. Az impozáns épület az állatkert közel 30 éves történetének eddigi legnagyobb volumenű fejlesztése. A hatalmas komplexum átadására május végén kerülhet sor.   
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!