Hajdúböszörményi polgármester: megmenti az önkormányzatot a kormányzati támogatás

Belföld, 2023.01.18

Hajdúböszörmény polgármestere szerint megmenti az önkormányzatot az a 444 millió forint támogatás, amit a megnövekedett energiaárak kompenzálására kaptak a kormánytól.

Kiss Attila (Fidesz-KDNP) szerdán a helyi városházán tartott sajtótájékoztatón azt mondta, az idén csupán a gázáremelkedés miatt egymilliárd forinttal nő az önkormányzati intézmények és a város tulajdonában lévő cégek energiaköltsége, további 300-400 millió forint többletköltséget pedig a villamosenergia árának emelkedése okoz.

A takarékosságot magukon kezdték: novemberben és decemberben intézményeikben és cégeiknél a gázfelhasználásban 25 százalék, a villamosenergia terén 15 százalékos megtakarítást realizáltak, a polgármesteri hivatalban pedig 75 százalékos volt a gázmegtakarítás - sorolta eredményeiket a polgármester, utóbbi kapcsán megjegyezve, hogy átalakították a hivatal működési rendját: csütörtökön és pénteken az 55-ból csak 11 helyiséget használnak, amivel 100 milliós nagyságrendű megtakarítást értek el.

Kiss Attila hozzátette: a korlátozások a gyermekellátó és az egészségügyi intézményeket, illetve az idősotthonokat nem érintik.

Példaként említette, hogy tavaly 180-200 millió forint volt az önkormányzat energiaköltsége, idén ez az összeg 1,4 milliárd forint. Korábban közvilágításra 25-30 millió forintot költöttek egy évben, az idén 170-180 millió forint lesz az áramszámla.

Kiss Attila jelezte: saját megtakarításaikkal, a kormányzati támogatással - amit 12 részletben kapnak meg -, s az enyhe telet is tekintve várhatóan egyensúlyban lesz a város idei költségvetése.

Tiba István, a térség fideszes országgyűlési képviselője hozzátette: a választókerületéhez tartozó mind a tíz település, pártállástól függetlenül kapott kormányzati támogatást a működéséhez.

Azt mondta, egyetlen település sem "a markát tartotta csupán", minden önkormányzat önmagán kezdte a takarékosságot.

Tiba István szerint a kormány méltányolta a települések megtakarítási törekvéseit, és a továbbiakban is figyelemmel kíséri a működésüket. A kormánypárti politikus a sajtótájékoztatón megköszönte a lakosság helytállását az energiatakarékosságban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!