Háromszoros bérleti díj fejében újra Zamárdiban lehet a Balaton Sound

Belföld, 2021.09.23

Két év kihagyás után, csaknem háromszoros bérleti és háromszoros rekultivációs díj fejében újra Zamárdiban lehet a Balaton Sound elektronikus zenei fesztivál a településen tartott helyi népszavazás eredménye alapján.

Csákovics Gyula (független), Zamárdi polgármestere csütörtökön az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a 2800 szavazásra jogosultnak több mint fele adta le voksát, és a szerdai összesítés szerint mintegy 80 százalékuk a Balaton Sound visszahozatalát szeretné. A szeptember 27-ei képviselő-testületi ülés ez alapján hozza majd meg a döntését - tette hozzá.

A polgármester közölte: meglepte, hogy a szavazók ilyen arányban fogadnák vissza a rendezvényt, miután két éve még fesztiválellenes hangulat uralkodott a kisvárosban.

A Balaton Soundot rendező Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt.-vel azonban nem szűntek meg a tárgyalások. Az elmúlt két év pedig bebizonyította, hogy a településnek szüksége van a bevételekre, és a szervezők sem találtak olyan jó helyszínt, mint Zamárdi három kilométeres szabad partszakasza - mondta a polgármester.

Volt, akit az győzött meg - folytatta -, hogy a korábbi évi 55 millió forintos bérleti díj helyett 150 milliót, a 30 milliós strandrekultivációs összeg helyett pedig 90 millió forintot készek fizetni a szervezők a következő három évben a településnek. Változott az is, hogy a nulladik nappal együtt négynapos rendezvényt június végén, vagyis főszezonon kívül, és vasárnapot nem érintve szervezik meg a tervek szerint.

A másfél milliárd forintos költségvetésű Zamárdi a járvány miatt tavalyelőtt több mint félmilliárd forintos, tavaly négyszázmillió forintos bevételkiesést szenvedett el. "Elmaradtak a megszokott utcafelújítások, nagyobb fejlesztések, kivéreztek az intézményeink" - fogalmazott a polgármester. Megjegyezte azt is, hogy - miközben egyre nagyobbak a fenntartási költségek - óriási szabadstandjával Zamárdi biztosítja a térségben a Balatonhoz való hozzájutást azoknak, akinek nincs pénzük strandbelépőkre.

A szervezők közleménye szerint a Balaton Sound 2007-óta "rajzolta fel" Zamárdit a nemzetközi fesztiváltérképre, azóta - világsztárok sorát felsorakoztatva - évről évre egyre népszerűbbé tette a déli part egyik legszebb települését. A fesztivál azóta többször lett Európa legjobb zenei rendezvénye, ezzel a város és a Balaton legnagyobb turisztikai és zenei-kulturális attrakciója - írták. "Nagy elismerés számunkra, hogy Zamárdi lakosai úgy döntöttek, ragaszkodnak a fesztiválhoz, ami a helyi turizmust is magasabb szintre emeli" - idézték Fülöp Zoltánt, a Balaton Sound főszervezőjét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!