Hatalmas igény mutatkozik a magán PCR tesztre Szegeden is

Belföld, 2020.08.29

Sajnos egyre több a koronavírus fertőzött Magyarországon, amelyet mi sem bizonyít jobban, minthogy szombaton nem kevesebb, mint 158 honfitársunkról bizonyosodott be, hogy pozitív lett a tesztje. Csongrád-Csanád megye közepesen fertőzött a maga 165 igazolt esetével.

PCR teszt
Többféle teszt is létezik a vírus kimutatására, ugyanakkor a magán laboratóriumokban egyértelműen a PCR teszt a legnépszerűbb. A PCR teszt egyes vélemények szerint a koronavírus jelenlétének egyik legmegbízhatóbb módja, amely közvetlenül a vírus egy bizonyos örökítőanyagát (RNS) ismeri fel, úgynevezett polimeráz lancreakcióval. A módszer specifikus és érzékeny annak megállapítására, hogy a vírus jelen van-e a szervezetben.  

A védőfelszerelésben lévő orvos mintavételi eszközzel az orr vagy a garat nyálkahártyájából vesz kenetet, amelyet steril körülmények között kiértékelésre küld SYNLAB akkreditált központi laboratóriumba.  

A mintvétel minimális kellemetlenséggel jár, az eredmény pedig általában 48 órán belül megérkezik. Két negatív PCR teszt esetén jelenthető ki valakiről, hogy nem fertőzött vagy már túlesett rajta és meggyógyult adott esetben. Szegeden is több helyen végeznek PCR tesztet, amelynek díja 30.000 Ft körül alakul. Meglepetésünkre rendkívül sokan szeretnének bizonyosságot nyerni arról, hogy nem koronavírusosak, hiszen szinte alig lehet szabad időpontot kapni. Több egészségközpontnál is érdeklődtünk, mindenhol telítettek a napok, igaz felár ellenében szombaton is végeznek PCR tesztet.  

A magán rendelők forgalma várhatóan nem fog csökkenni, hiszen szeptember 1-től azok a magyar állampolgároknak, akik külföldre utaznak, kötelezően 14 napos hatósági házi karanténba kell vonulniuk, ha csak nem csináltatnak például PCR tesztet, amely akkor elfogadott, ha egymást követő két minta is negatív eredményt ad.

Ugyanakkor azt fontos tudni, hogy akinek láza van, köhög vagy légszomj gyötri, nem mehet magán úton teszteltetni, nekik a háziorvost kell értesíteniük ilyen tünetek esetén.
(Webrádió)

Címkék

Szeged PCR teszt Koronavírus
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!