Határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek a légszennyezés csökkentése érdekében a Párbeszéd

Belföld, 2023.01.22

A légszennyezés csökkentését szolgáló javaslatcsomagot állított össze és terjeszt ennek alapján határozati javaslatot a parlament elé a Párbeszéd frakciója - jelentette be a párt képviselőcsoportjának vezetője.

Szabó Tímea vasárnapi, online sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon évente 13 ezer ember hal meg közvetlenül a légszennyezettség miatt és további 100 ezer ember betegszik meg a rossz minőségű levegő miatt.

Közölte: az Európai Környezetvédelmi Hivatal szerint Magyarországon egymillió lakosra vetítve "még Kínánál is rosszabb a levegő".

Emlékeztetett: 2021 februárjában az Európai Bíróság már kijelentette, hogy a kormányzat uniós jogot sért a légszennyezettségi határértékek túllépésével, illetve, hogy azt "tétlenül nézi" és "veszélyezteti Magyarország lakosságát".

Szabó Tímea szerint az energiaárak elszabadulása azt eredményezte, hogy a fűtési szezonban még többen használnak fűtési célokra olyan anyagokat, így műanyagot, szemetet, ruhaneműt, amelyek - ugyanúgy, ahogy borsodi falvakban, így Budapest agglomerációjában is - jelentősen rontják a levegőminőségét.

Bejelentette: a probléma kezelése érdekében a Párbeszéd határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek, abban pedig követelik a kormánytól a levegőminőség mérésére szolgáló hálózat felülvizsgálatát, bővítését és a folyamatos, valós idejű adatközlést.

Azt is követelik, hogy a kabinet állítson fel egy országos alapot a legnagyobb légszennyezők kibocsátásának mérséklésére, akár a közösségi közlekedés modernizációja vagy a lakossági energiahatékonysági program vissza nem térítendő támogatásának érdekében.

Szintén elvárják a kormánytól a határértékek szigorítását, a szmogriadó szabályozás felülvizsgálatát és a zöldhulladék égetésének betiltását, ezzel együtt követelik a kabinettől egy - a levegő minőségének javítását szolgáló - országos, szemléletformáló kampány elindítását is.

Összességében azt reméli a Párbeszéd a határozati javaslattól, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a kormány "befejezi az uniós jogok folyamatos megszegését és a magyar emberek veszélyeztetését" - összegezte a politikus.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!