Herczegh Anita: a védőoltások az ország egészségének megőrzését szolgálják

Belföld, 2019.04.12

A védőoltások és az azokkal foglalkozó orvosok az ország egészségének megőrzését szolgálják - jelentette ki Herczegh Anita pénteken Szegeden.

Országos védőoltási továbbképző tanfolyam Szegeden A köztársasági elnök felesége a 25. Országos védőoltási továbbképző konferencia megnyitóján elmondta, azért fogadta el a meghívást a szakmai rendezvényre, hogy kiálljon a védőoltások mellett.

Ahogy a középkorban voltak, most is vannak tévhitek. "Ha leépítjük az átoltottságot, felszámoljuk a betegségekkel szembeni védelmet, az oltóorvos helyett a betegség fog kopogtatni az ajtónkon" - fogalmazott Herczegh Anita.

Amikor még nem léteztek védőoltások, népbetegség volt a tbc, és áldozatait szedte a fekete himlő, például Arany János nyolc testvérét veszítette el tüdőbajban. Mára eljutottunk oda, hogy számos fertőző betegség csak kivételesen ritka alkalmakkal fordul elő - hangsúlyozta.

Herczegh Anita elmondta, négy gyermeket neveltek föl a férjével, és felelős szülőként mindig áldásnak tartotta, hogy a betegségek elleni küzdelemben segítségükre voltak a modern orvostudomány tapasztalatai.

Közölte, hivatali és magán utakon az elmúlt években gyakran járt Erdélyben, Kárpátalján és Felvidéken. Pár éve folyamatosan kanyarójárvány pusztít ezeken a vidékeken, mindez pedig úgy kezdődött, hogy Romániában a szülők tömegesen megtagadták a kanyaró elleni védőoltás beadatását, és a vakcinák sem érkeztek meg megfelelő mennyiségben. Miután a beoltott gyermekek aránya 97-ről 80 százalék alá esett, megkezdődött a tömeges megbetegedés. 2016 őszétől Romániában másfél év alatt több mint 12 ezer megbetegedést, és ötven halálesetet regisztráltak. Ukrajna területén tavaly 54 ezren, idén az első negyedévben 30 ezren kapták el a vírust. Szerbiában is több ezres megbetegedést okozott a kanyaró - tudatta.

Hangsúlyozta: Magyarországon, köszönhetően a hatékony védőoltásnak, alig pár tucat elszigetelt és behurcolt esetet regisztráltak. Járvány nem ütötte fel a fejét, mert a magyar orvosok és a védőnői hálózat megelőzte a bajt, és magasan, 98 százalék körül tartja az átoltottsági szintet - mondta.

Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi szakértője előadásában kifejtette, Magyarországon a következetesen végrehajtott védőoltásoknak köszönhetően a megelőzhető betegségek járványügyi helyezte kedvező.

A szakember közölte, az oltási naptár idén az elmúlt évhez képest nem változott. De már döntés született arról, ebben az évben bevezetik a bárányhimlő elleni védőoltást, a korosztályt és az oltások időpontját azonban később határozzák meg.

Molnár Zsuzsanna elmondta azt is, folynak az egyeztetések a fiúknak adott humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltásról, amely akár már ebben az évben bevezethetővé válik.
(MTI)

Galériánk

Országos védőoltási továbbképző tanfolyam Szegeden Országos védőoltási továbbképző tanfolyam Szegeden
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!