Hétfő reggel sztrájkolnak a német vasutasok

Belföld, 2018.12.09

A vasútforgalmat akadályozó figyelmeztető sztrájkot tart hétfő reggel 5 órától 9 óráig a német vasúti és közlekedési szakszervezet (Eisenbahn- und Verkehrsgewerkschaft - EVG).

A szakszervezet egy szóvivője a Bild című lapnak elmondta, hogy a munkabeszüntetés a helyi, a regionális és a távolsági vasúti közlekedést, és a személyszállítás mellett a teherszállítást is érinti.

A Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság közölte, hogy a sztrájk várhatóan országszerte jelentős fennakadásokat okoz, és a munkabeszüntetés után is késésekkel, járatkimaradásokkal kell számolni.

Az EVG és a DB bértárgyalása szombaton szakadt meg, mert a csaknem 200 ezer munkavállalót képviselő érdekképviselet négy forduló után kilátástalannak ítélte meg az egyeztetést.

Az EVG 3,5 százalékos béremelést követel a dolgozóknak, a DB 2,5 százalékos emelést ajánl, és 24 hónap helyett 29 hónapra kívánja megkötni a megállapodást, amit a szakszervezet szintén elutasít.

Az EVG jelezte, hogy a sztrájkot akkor is megtartják, ha a DB időközben új ajánlattal áll elő, de utána hajlandóak folytatni a tárgyalást és még az idén meg akarják kötni a megállapodást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!