Hiányosságokat tárt fel az ÁSZ a salgótarjáni kórház elmúlt évekbeli gazdálkodásában

Belföld, 2019.12.03

Hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház 2015-2017-es gazdálkodásában, a szervezet a megállapítások alapján 12 javaslatot fogalmazott meg.

Az ÁSZ az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a 2015-2017-es időszakra kiterjedő ellenőrzés megállapította, hogy a kórház nem tartotta be a költségvetési fegyelemre vonatkozó törvényi előírásokat, belső kontrollrendszere nem biztosította a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodás feltételeit. Emellett nem volt szabályszerű a pénzügyi és vagyongazdálkodása, a kórház vezetője pedig nem építette ki a korrupciós helyzetek megelőzésére szolgáló integritási kontrollokat.

A számvevőszék hozzátette, az egészségügyi intézmény leltárral alátámasztotta a költségvetési beszámoló mérlegtételeit, de a könyvelés, a kötelezettségvállalás nyilvántartása, a maradvány megállapítása és a vagyongazdálkodás területén feltárt szabálytalanságok miatt a beszámoló nem mutatott valós és megbízható képet a kórház pénzügyi és vagyoni helyzetéről.

A kórház kialakított a teljesítmény mérésére szolgáló követelményeket, ám a belső kontrollrendszer, a pénzügyi és a vagyongazdálkodás működése során feltárt hiányosságok miatt a teljesítménymérés feltételei nem álltak fenn - írták.

Az ellenőrzés megállapításai alapján az ÁSZ a kórház főigazgatójának tizenegy, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatójának pedig egy javaslatot fogalmazott meg, az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!