HIBAIGAZÍTÁS - OGY - Krónika 11. rész (vendégmunkások)

Belföld, 2023.05.25

(MTI) - További vezérszónoki felszólalásokkal folytatta a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényjavaslat általános vitáját szerdán az Országgyűlés.

Mi Hazánk: meg sem kellett volna születni a törvényjavaslatnak


Szabadi István (Mi Hazánk) úgy fogalmazott: a törvényjavaslattal külföldi vendégmunkások tömeges bevándorlását teszik lehetővé, amire a kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatti munkaerőhiány miatt van szükség. A gazdaságpolitika szerinte az önálló nemzetgazdaság építése helyett a "politikai túlélésről" szólt, a kormány még a "balliberális kormányokat is túlszárnyalva" támogatja a multikat, ezzel hosszú távon gazdasági függőségbe taszítva az országot.

Hozzátette: az egymillió új munkahely létrehozását is csak közmunkásokkal, a korábbi rokkantnyugdíjasok, a 18 év alatti és a nyugdíjas korosztály "munkába kényszerítésével" tudták megvalósítani.

A Mi Hazánk szerint a törvényjavaslatnak meg sem kellett volna születnie, önálló nemzetgazdaságot kell építeni, ami nem igényel több százezer külföldi vendégmunkást. A külföldön dolgozó magyarokat kellene megfelelő kormányzati programmal hazahívni inkább - vélekedett. Hozzátette: a külföldi multik helyett a helyi gazdaságok megerősítésébe kellene invesztálni.


Párbeszéd: a külföldi munkások behozatala helyett a magyar munkaerőt kellene megbecsülni


Berki Sándor (Párbeszéd) azt hangsúlyozta, a külföldi munkaerő behozatala helyett a magyar munkaerő lakhatását kellene támogatnia a kormánynak.

Nógrád vármegyében 8 százalék fölötti a munkanélküliség, emellett harmadik negyedéve zsugorodik a gazdaság - jelentette ki, majd feltette a kérdést: biztos, hogy ez az alkalmas pillanat, amikor szélesre kell tárni a kapukat a vendégmunkások előtt?

Egy hatástanulmányra hivatkozva rámutatott: van ugyan munkaerő Magyarországon, de nem ott, ahol arra szükség van. Ezért meglátása szerint a lakásbérlés támogatására és szociális bérlakásokra lenne szükség. Hozzátette: az eddig épült munkásszállók a külföldről hozott munkásoknak készültek, hiszen oda nem vihetik magukkal a családjukat.

Hangsúlyozta: a vendégmunkások behozatala helyett a magyar munkásokat kellene megbecsülni, hogy ne menjenek külföldre. Szükségesnek nevezte, hogy legyen forrás az átképzésekre, a közösségi közlekedésre és a lakhatás támogatására.


MSZP: a kormány beismerte, hogy nem képes elég munkavállalót biztosítani a gazdaságnak


Molnár Zsolt (MSZP) úgy értékelt: a törvényjavaslattal a kormány beismerte, hogy jelen pillanatban Magyarország nem képes kellő számú és megfelelő képzettséggel rendelkező munkavállalót biztosítani a gazdaság számára. Ezért megkönnyítik a harmadik országból, például Kínából, a Fülöp-szigetekről, Indiából, Indonéziából vagy Mongóliából érkező munkavállalók foglalkoztatását. A kormány azt is beismerte - tette hozzá, hogy a magyar foglalkoztatáspolitika a jelenlegi állapotában nem képes a még meglévő "csekély munkaerő-tartalékot munkaképes állapotban tartani".

Hangot adott feltételezésének, hogy a javaslat a NER-közeli vállalkozóknak kedvez, amikor meghatározza, hogy ki számít kedvezményes foglalkoztatónak, munkáltatónak és minősített kölcsönbeadónak.

Szólt arról is: a külföldi munkavállalók jelenléte már a statisztikákban is látszik, mint ahogy az is, hogy a kormány a hazai munkaerőpiacon a környező országokból érkező munkavállalókkal sem tudja pótolni a hiányzó létszámot, ezért van szükség az ázsiai és távol-keleti munkaerőre. Ennek egyik lehetséges okaként az alacsony béreket nevezte meg, ami miatt a környező országokból aki teheti, nem Magyarországra, hanem Európa más országaiba megy dolgozni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!