Hideg idő/Hajléktalanok - Menhely Alapítvány: négy százalékkal nőtt az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága

Belföld, 2021.02.12

Négy százalékkal emelkedett az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága a rendkívüli hideg idő beköszöntével - mondta el a Menhely Alapítvány igazgatója pénteken az MTI megkeresésére.

Aknai Zoltán közölte, a fővárosi éjjeli menedékhelyek kihasználtsága csütörtök estére 77 százalékosra nőtt, az országos átlag 84 százalék felé közelít. A fővárosban 86, országszerte 138 emberrel többen vették igénybe az ilyen szállásokat, mint előtte - tette hozzá.

Nagyon sokan részt vesznek a hajléktalan embereknek való segítésnyújtásban, így civil szervezetek, közterület-felügyeletek, valamint a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) is - mondta. Ennek köszönhetően az utcai szolgálatokra és a diszpécserszolgálathoz is több értesítés értekezett. Mindez nagyon fontos, mert a koronavírus-járvány miatti kijárási tilalom miatt este nyolc után csak nagyon kevesen járnak az utcákon - mutatott rá.

A Menhely Alapítvány arra kér mindenkit, ha bajban lévő hajléktalan embert lát Budapesten, hívja az alapítvány diszpécserszolgálatát a 06-1-338-4186-os telefonszámon. A regionális diszpécserszolgálatok telefonszáma a Menhely Alapítvány honlapján érhető el.

A BKK az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, hogy a járatain szolgálatot teljesítő járművezetők a szokásosnál is figyelmesebben végzik a munkájukat, és ha hajléktalan embert látnak, akinek segítségre, elhelyezésre van szüksége, értesítik a Menhely Alapítványt.

A BKK három forgalomirányító autója és a fővárosi önkormányzati rendészet munkatársai éjszakánként a főváros útjait járják, és minden esetben intézkednek, ha földön fekvő vagy közterületen éjszakázó hajléktalan emberrel találkoznak - írták.

Közölték, a Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményei, a Menhely Alapítvány, a Menedékház Alapítvány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködése nyomán a következő éjszakákon többszörös kapacitással működnek majd a krízisautók a hajléktalan emberek védelme és elhelyezése érdekében.

A hajléktalan emberek megsegítésében mintegy 80 önkéntes is részt vesz. Az Age of Hope, a Budapest Bike Maffia, a C8 - Civilek Józsefvárosért, a Józsefvárosi Önkormányzat, a Kulcs a Városhoz - Kulcs a Közélethez Egyesület, az Utcáról Lakásba Egyesület, a Szent Egyed katolikus közösség, valamint A Város Mindenkié csoport által toborzott önkéntesek egy-egy városrészt járnak végig az esti órákban gyalogosan vagy biciklivel annak érdekében, hogy minél kevesebb hajléktalan ember töltse a hidegben az éjszakát - olvasható a BKK közleményében.

A rendkívüli hideg időre tekintettel vörös kód jelzés lépett életbe péntek délelőtt tíz órától, és ennek megfelelően adott esetben fogadniuk kell a hajléktalan embereket a nem nekik fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára korábban azt mondta, hogy a jelzés várhatóan szerda délig lesz érvényben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!