Hogyan varrjunk párhuzamos sorokat?

Belföld, 2022.01.22

A párhuzamos varratok szabályossága minden kezdő varrónőt elbűvöl. Természetesen nem maguktól futnak olyan tökéletesen azok a sorok, a párhuzamos szegésnek is megvan a maga technikája és rafinériája.

Varrás Az alábbiakban megnézzük, hogyan és milyen eszközökkel dolgoznak ilyen precízen azok, akik profi szinten űzik a varrás mesterségét!

Trükkök és tippek párhuzamos varrásra

A nadrágokon, farmerdzsekiken bizonyára Te is felfedezted már a szegéshez alkalmazott párhuzamos varratokat. Nos, a varrónők ezt az összetett hatást ikertű használatával érik el. Az ikertű egy átlagos, otthon használt varrógépbe is könnyedén beilleszthető. A felső szálhoz rakjunk két tekercs cérnát (akár eltérő színűeket is használhatunk) és máris adott a tökéletes, párhuzamos szegés az anyagon. Az említett beállítások elvégzését követően a varrógép majd dolgozik helyettünk.  

A farmer anyaghoz leggyakrabban használt ikertű sortávolsága 4 mm-re van egymástól, de más vastagságú anyagokhoz más méretű tűket érdemes használni. A Butika.hu varrási kiegészítők sokaságával vár, melyek alkalmazásával precízen kivitelezhető bármilyen kézimunka.  

Párhuzamos varratok jelölőtollal, szabóceruzával, szabókrétával és vonalzóval is létrehozhatóak. A legegyszerűbb megoldást ezek az eszközök nyújtják, melyekből számos típus kapható a Prym márka gyártásában. A jelölőtollak, -ceruzák vagy -kréták különböző vastagságban és színben teszik lehetővé a vonalak megrajzolását, van belőlük mosható és magától eltűnő fajta is.  

Az utántölthető, görgős kréta még pontosabb munkát tesz lehetővé, ebből a sárga vagy a fehér színűek közül választhatunk. Ez a kréta is használható bármilyen anyagon. Az említett eszközök remek alternatívája az ún. krétaszórós jelölőkerék, melyben a varratok közötti távolság már adott. Kapható belőle 15, 24, illetve 40 mm-es kivitelezésű is.  

A szabórádli olyan kiegészítő termék, amellyel könnyen húzhatóak vonalak. Lehet sima vagy fogazott is. A csontkés műanyagból készül és hera marker/crease marker néven is ismert. A szabórádli és a csonkés olyan finom nyomokat ad, hogy eltüntetéséhez csak egy kis vasalásra lesz szükség a varrás végeztével.  

…és egy komplexebb megoldás 

A felső anyagtovábbító sorvezetővel ellátva tulajdonképpen egy varrógép talp, melyet a legtöbbször a foltvarrásban használnak, de hasznos lehet akkor is, ha több réteg anyagot szeretnénk egymásra varrni, méghozzá egyenes vonalban. Ez a talp gyakorlatilag “lépeget” az anyagon. Használata során az anyagtovábbítót ki kell kapcsolni a varrógépen.  

Láthatjuk, hogy a párhuzamos varratok létrehozása nem is olyan nagy ördöngösség és egyáltalán nem csak a profik kiváltsága. Néhány praktikus eszköz használatával könnyűszerrel kivitelezhető hobbi varrók számára is.  

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!