Időjárás-jelentés

Belföld, 2018.03.12

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Két nagyméretű légköri képződmény uralja a kontinens időjárását. Északkelet-Európa felett magasnyomás terül el, amelynek belsejét továbbra is fagyos levegő tölti ki, éjszakánként több helyen -10 fok alá hűl a levegő. Az anticiklon peremén többfelé havazik is. A másik meghatározó tényező egy hatalmas többközéppontú nyugati ciklon, amelynek hatására Nyugat- és Közép-Európában a gyakran megnövekvő felhőzetből esik az eső, záporeső, de hosszabb napos időszakok is jellemzik az időjárást. A ciklon előoldalán enyhe levegő áramlik, amelynek hatására Dél-Olaszországban, többfelé a Balkán-félszigeten, az Égei-tenger térségében, de helyenként a Kárpát-medencében is 20 fokig, vagy a fölé melegszik fel délutánra a levegő, Olaszország déli részén 26 fokot is mérnek. Kedd estig a Kárpát-medence időjárását továbbra is a nyugati ciklon alakítja. Már néhány fokkal hűvösebb levegő áramlik térségünk fölé, de a medencében még így is átlag feletti csúcsérték várható.


Várható időjárás az ország területén kedd estig:

------------------------------------------------

Kezdetben még elszórtan valószínű zápor, főként keleten zivatar, majd keleten is feloszlanak a felhők. Ugyanakkor éjszaka nyugat felől ismét megnövekszik, majd kedden napközben felszakadozik, csökken a felhőzet, és kedden is a legtöbb helyen kisüt a nap. Éjszaka a Dunántúlon, kedden elszórtan lehet eső, zápor. A kezdetben erős, a Dunántúlon helyenként viharos délnyugati szél estére mérséklődik. Szerdán többfelé megélénkül, időnként megerősödik az északnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7 fok között alakul, az Északi-középhegység völgyeiben lesz a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 15 fok közelében, 11 és 17 fok között valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!