Időjárás-jelentés

Belföld, 2018.12.01

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Az Északkelet-Európa felett elhelyezkedő anticiklon fokozatosan kelet felé helyeződik át, peremén többnyire felhős az idő, és több helyen is előfordul hószállingózás, havazás. Területén éjszaka többfelé is -10, néhol -14, -15 fok alá hűl le a levegő, de a legtöbb helyen a délutáni órákban is fagypont alatt alakul a hőmérséklet. A magasnyomású légköri képződményt nyugat felől egy okklúziós front közelíti meg, amely mentén Finnország északi részétől egészen Ausztriáig felhős az idő, és havazás, hószállingózás, néhol ónos eső is előfordul. A front enyhébb levegőt szállít kontinensünk fölé, a Skandináv-félszigeten a maximum-, sőt általában a minimum-hőmérséklet is szinte mindenütt 0 fok felett alakul. Mindeközben a Brit-szigeteket egy újabb ciklon közelíti meg, amelynek felhőzete már elérte a térséget, de csupán kisebb esőről, szitálásról érkezik jelentés. A Kárpát-medence fölé vasárnap estig egyre nedvesebb, és több fokkal enyhébb levegő áramlik.


Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

--------------------------------------------------

Szombaton általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd délnyugat, nyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet. Vasárnap elsősorban a főváros, az Északi-középhegység és az Észak-Alföld térségében tartósan felhős maradhat az idő, majd nyugat felől másutt is megnövekszik, késő délutántól meg is vastagszik a felhőzet. A borult tájakon hószállingózás előfordulhat, majd vasárnap estétől egyre többfelé valószínű gyenge eső, de az északi országrészben ónos eső, északkeleten havazás is lehet. A délkeleti, déli szél vasárnap több helyen megélénkül, az Észak-Dunántúlon néhol megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -10 fok között várható, de északkeleten ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap -2 és +7 fok között alakul, a tartósan felhős tájakon lehet hűvösebb az idő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!