Időjárás-jelentés

Belföld, 2018.12.17

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Oroszország nyugati részén változatlanul anticiklon helyezkedik el, mely alapvetően meghatározza kontinensünk északkeleti felének időjárását. Területén derült és ködös tájak egyaránt előfordulnak, nyugati peremén viszont több helyről jelentenek havazást. Szintén magasnyomás uralkodik Nyugat-Európában, ahol többórás napsütés a jellemző, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Az Atlanti-óceán fölött egy hatalmas kiterjedésű ciklon örvénylik, melynek frontálzónája a Brit-szigetek nyugati partvidékén teszi változékonnyá az időjárást, és csapadékos az idő a Balkán-félszigeten is egy mediterrán ciklon hatására. Európa nyugati tájain és a Földközi-tenger medencéjében kora délutánra általában 5 és 13 fok közötti értékeket mutatnak a hőmérők, de az Ibériai-félsziget déli partvidékén még 20 fok közelébe melegszik fel a levegő. Ezzel szemben szárazföldünk középső és északkeleti részein hideg, téli az idő: nagy területen napközben is fagy, sőt az Ural előterében néhol -10 fok alatt marad a csúcsérték. Kedd estig a Kárpát-medence fölé szárazabb levegő áramlik, így kedden várhatóan nagyobb területen süt ki a nap, és kissé erősödik a nappali felmelegedés.


Várható időjárás az ország területén kedd estig:

------------------------------------------------

Kezdetben az ország nagy részén túlnyomóan borult időre számíthatunk, majd éjszaka egyre nagyobb területen szakadozik, csökken a felhőzet, és kedden alapvetően változóan felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütéssel. Holnap reggelig elsősorban a keleti határvidéken hószállingózás, gyenge havazás még előfordulhat, ezt követően már nem valószínű csapadék. Éjszaka többfelé párássá válik a levegő, elsősorban a Dunántúlon, valamint a középső területeken zúzmarás köd is képződik, mely kedden napközben helyenként tartósan meg is maradhat. Az északi, északnyugati szél északkeleten helyenként megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -8 fok között várható, de a derült, szélvédett helyeken -10 fok alatti értékek is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire -1 és +5 fok között valószínű, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél hidegebb is lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!