Időjárás-jelentés

Belföld, 2018.12.28

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------



A Skandináv-félszigettől a Balti-tengeren át egy többközéppontú ciklonrendszer húzódik egészen a Kárpátok hegykoszorújáig. A képződmény kiterjedt felhősávja mentén többfelé csapadékról érkeznek jelentések: északon havazás, hószállingózás, míg délebbre haladva egyre inkább az eső, záporeső a meghatározó csapadékforma.

Ciklon örvénylik a Kelet-európai-síkság felett, itt jellemzően erősen felhős vagy borult az ég és sokfelé havazik. Ezzel szemben Délnyugat-Európában anticiklon épül, terjeszkedik, ezeken a részeken a reggeli órákban párássá, ködössé válik a levegő, amely néhol csak igen nehezen oszlik fel. A köd megszűnése után azonban kevés felhő mellett szinte zavartalanul süt a nap. Kontinensünkön itt van a legmelegebb, 15, 19 fok közötti a csúcshőmérséklet.

A Brit-szigeteken kissé enyhébb az idő a szokásosnál, ott 10 fok körül, továbbá szárazföldünk középső tájain 1, 8 fok közt változik a maximum-hőmérséklet. A leghidegebb északkeleten van, ott van olyan terület, ahol napközben sem emelkedik a hőmérséklet -10 fok fölé.

A Kárpát-medence időjárását szombat estig a tőlünk nyugatra lévő anticiklon, illetve a kelet felé távolodó ciklon együttesen alakítja, így változó nedvességtartalmú, kissé hidegebb légtömegek áramlanak térségünkbe.



Várható időjárás az ország területén szombat estig

--------------------------------------------------


Közepesen és erősen felhős lesz az ég, északon és keleten várható a több, illetve vastagabb felhőzet, ezeken a részeken estétől pára-, ködfoltok is lehetnek. Egyre inkább csak a Dunától keletre számíthatunk esőre, záporra, éjszaka az Észak-Alföldön az ónos eső sem zárható ki. Szombaton elsősorban a Tisza mentén lehet gyenge záporeső, esetleg havas eső.

Az északnyugati szél nagy területen lesz élénk, néhol meg is erősödik, szombat délutántól mérséklődik jelentősen a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +4 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 2 és 7 fok között várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!