Időjárás-jelentés

Belföld, 2018.12.31

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------

Európában a legmarkánsabb ciklon jelenleg Izland térségében örvénylik, amelynek elnyúló melegfronti felhőzete a Skandináv-félszigetet is beborítja, így arrafelé többfelé hull csapadék. Kelet-Európában is sok a felhő, több helyen havazik. Az Alpok csúcsain szintén hull a hó, helyenként jelentős mennyiség esik. Kontinensünk nyugati felén ugyanakkor egy anticiklon blokkolja a nyugatias áramlást, ezért ott általában eseménytelen az idő. Az Ibériai-félszigeten 13, 18 fok között alakul a csúcshőmérséklet, de a Brit-szigeteken is 10 fok körüli értékeket mérnek. Közép-Európában már csak 2, 7 fok a jellemző, míg az Ural előterében napközben is csupán -10, -15 fok van. A Kárpát-medence fölé kedden estig először kissé enyhébb, majd estétől ismét hidegebb levegő áramlik.



Várható időjárás az ország területén kedd estig

-----------------------------------------------

A nyugati országrész mellett keleten is csökken lassan a felhőzet, estig ott kisebb eső, havas eső még előfordulhat. Éjszaka a legtöbb helyen derült égre van kilátás, majd hajnaltájt a nyugati határ közelében megnövekszik a felhőzet, az Alpokalja térségében jelentéktelen ónos eső, havas eső kialakulhat. Kedden észak felől erősen megnövekszik a felhőzet, és délutántól egyre több helyen várható vegyes halmazállapotú csapadék: az eső mellett északkeleten havas eső, hó, esetleg ónos eső is hullhat. Éjszakára jelentősen mérséklődik a légmozgás, majd kedden megélénkül a délnyugatira forduló szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -7 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 0 és +6 fok között várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!