Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.02.07

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------

Kontinensünk északi, északnyugati felén egymást követik a nyugatról kelet felé haladó időjárási frontok szeles, csapadékos időjárást okozva. Többnyire esőről érkezik jelentés, csupán a Skandináv-félszigeten hull nagyobb területen a hó. A Földközi-tenger keleti medencéjében található ciklon ugyan fokozatosan veszít erejéből, de még mindig sokfelé okoz esőt arrafelé, néhol továbbra is előfordulnak intenzívebb zivatarok. Délnyugat- és Közép-Európában ugyanakkor magasnyomás uralkodik, ezeken a vidékeken szinte zavartalan a napsütés, az éjszaka képződő ködfoltok a legtöbb helyen még délelőtt feloszlanak. A leghidegebb változatlanul a Skandináv-félszigeten, valamint az Ural előterében van, ahol a hőmérséklet csúcsértéke nagy területen -14 és -22 fok között változik, de néhol a -25 fokot sem éri el. Délnyugat felé haladva azonban jelentősen enyhébb az idő: szárazföldünk középső részén jellemzően 0 és +8, a mediterrán térségben 10 és 17 fok közé melegszik fel a levegő, sőt, a Pireneusi-félsziget déli tájain 20 fok fölötti értékeket is mérnek. Péntek estig továbbra is a fent említett magasnyomás határozza meg a Kárpát-medence időjárását, a változó felhőzet mellett többórás napsütésre számíthatunk.


Várható időjárás az ország területén péntek estig

--------------------------------------------------

Eleinte az ország nagy részén derült idő lesz, csupán a keleti, északkeleti határvidéken növekedhet meg időnként a felhőzet. Éjszaka északnyugat felől felhősödés kezdődik, és pénteken változóan felhős időre számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Csapadék nem valószínű. Éjszaka főként a Dunától keletre több helyen párássá válik a levegő, foltokban átmenetileg zúzmarás köd is képződhet. Ma időnként megélénkül, a Kisalföldön néhol megerősödik a déli, délkeleti szél, holnap többnyire mérsékelt lesz a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -6 fok között alakul, de a derült, szélvédett vidékeken ennél jóval hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 9 fok között várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!