Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.03.15

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------

Szárazföldünk délnyugati és északkeleti területe fölött anticiklon helyezkedik el, amelynek hatására arrafelé általában kevés a felhő, sokat süt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Ugyanakkor Európa többi részén ciklonok és frontjaik alakítják az időjárást, emiatt Izlandtól Közép-Európán át egészen a Balkán-félszigetig többnyire erősen felhős az ég, és többfelé fordul elő csapadék, északon és a hegyekben többnyire havazik, nyugaton és délen az eső esik. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi, északkeleti vidékein általában 0 és -6 fok között változik. Dél felé haladva fokozatosan emelkedik a hőmérséklet, Nyugat- és Közép-Európa nagy részén többnyire 6 és 15 fok között alakul a csúcshőmérséklet. A legmelegebb a Pireneusi-félszigeten van, ahol a kora délutáni órákra 19, 23 fok közé melegszik fel a levegő. Szombat estig a Kárpát-medence fölött több front is átvonul, folytatódik a változékony, gyakran felhős, esős, szeles idő.



Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

---------------------------------------------------

Nyugat felől ismét erősen megnövekszik a felhőzet, eleinte elszórtan, majd északnyugaton több helyen alakul ki eső, záporeső. Éjszaka többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, és többfelé, legkisebb eséllyel délnyugaton várható csapadék. Szombaton kezdetben erősen felhős időre számíthatunk, de északkeleten szakadozottabb lesz a felhőzet, délután pedig délnyugat felől szakadozik fel, csökken a felhőzet, és arrafelé egyre több helyen kisüt a nap. Napközben főként a Sopron-Siófok-Szeged vonal széles sávjában valószínű eső, zápor, amely estére mindenütt megszűnik. Pénteken a nyugatira, délnyugatira forduló szél fokozatosan mérséklődik, majd éjszaka ismét északnyugatira fordul a szél, és többfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik, majd szombaton napközben a szél nyugatira, délnyugatira fordul.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 9 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 9 és 15 fok között várható, de délnyugaton ennél pár fokkal melegebb is lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!