Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.03.18

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------

Anticiklon helyezkedik el az óceán felett, amely benyúlik az Ibériai-félsziget és Franciaország fölé, ezért ott sokat süt a nap, csapadék inkább csak a hegyekben, illetve északabbra, az anticiklon peremén fordul elő. A csúcshőmérséklet többnyire 12 és 20 fok között alakul, de Spanyolország déli és keleti részén ennél melegebb is előfordul. Ugyancsak magasnyomás nyúlik be Szibéria felől Oroszország fölé, ahonnan szintén elvétve jelentenek csapadékot, a hőmérséklet 5 fok alatt marad. Felhősebb az ég, éjszakánként sokfelé képződik köd, helyenként zúzmarával. Kontinensünk középső tájain mozgalmasabb az idő, amelynek egy markáns ciklon az oka. Ennek középpontja Svédország déli része felett van, melegfrontja Belorusszián át, hidegfrontja pedig Lengyelországon át az Alpokig húzódik. A frontok mentén és a ciklon középpontja térségében erősen felhős vagy borult az ég, és főként a Balti-tenger térségében és az Alpokban van nagyobb mennyiségű csapadék. Ennek halmazállapota többnyire eső, csak a legészakibb tájakon, illetve a hegyekben esik a hó. A legmagasabb nappali hőmérséklet északon 5 fok körül, délebbre 15 fok felett alakul, a Balkánon 20, 25 fok között változik. Kedd estig a Kárpát-medencén is átvonul a hidegfront, mögötte több fokkal hidegebb légtömeg áramlik.


Előrejelzés az ország területén kedd estig

------------------------------------------

Éjszaka a Tiszántúlon is megnövekszik a felhőzet, egyre inkább keleten fordulhat elő csapadék. Hajnalban északon, északkeleten szakadozottabb lesz a felhőzet. Kedden a nap nagy részében erősen felhős lesz az ég, de időnként elvékonyodik, majd késő délutántól északnyugat, nyugat felől felszakadozik, estétől csökken a felhőzet. Számottevő csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 9 és 14 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!