Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.05.15

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

A magasnyomás még mindig a Skandináv-félsziget felett található, nagy kiterjedése miatt szárazföldünk középső vidékeinek időjárását is meghatározza. Ezeken a területeken nyugodt idő a jellemző, a sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből elvétve alakul ki lokális csapadék. Az anticiklon keleti peremén - az Ural előterétől egészen az Égei-tengerig - frontálzóna húzódik. Ennek mentén erősen felhős vagy borult az ég, többfelé eső, zápor, helyenként zivatar is előfordul. A lassan mozgó csapadéktömbök miatt a Balkán-félszigeten villámárvizekről, áradásokról is érkeznek jelentések. Európát szinte kettészeli a középső területek felett lévő hideg levegő. Spanyolországban, illetve Oroszország egyes részein 28 és 33 fok közé melegszik fel a levegő. A kontinens közepe felé haladva viszont fokozatosan hűvösebb területeket találunk, a leghűvösebb épp hazánkban, illetve az környező országokban van, itt akadnak olyan területek is, ahol 10 fok alatt marad a maximum-hőmérséklet. A Kárpát-medence időjárást befolyásoló sekély ciklon frontjai csütörtök estig fokozatosan elhagyják térségünket.


Előrejelzés az ország területére csütörtök estig:

-------------------------------------------------

A Dunántúlon végig erősen felhős vagy borult marad az ég, míg keletebbre szakadozottá válik a felhőzet, és ott csütörtökön hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüthet. Hajnalra párássá válik a levegő, illetve foltokban köd is képződhet. Egyre inkább az északnyugati, északi tájakon fordulhat elő eső, zápor, északkeleten esetleg zivatar, majd csütörtökön már csak elszórtan várható kisebb csapadék. Szerdán kezdetben még az Észak-Dunántúlon erős lökések kísérik az északi szelet, másutt ugyanakkor csak élénk széllökések lehetnek, ami estére mérséklődik, csütörtökön pedig jóformán mindenütt mérsékelt lesz a légáramlás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 9 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 12 és 21 fok között alakul, a borongós nyugati tájakon lesz a hűvösebb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!