Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.05.19

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------

Finnország északi része, illetve Oroszország nyugati tájai fölött anticiklon található, arrafelé többnyire csak kevés felhő van az égen, és csapadékról sem érkezik jelentés. Eközben Európa többi részén ciklonális mező hatására változékonyabb az idő. Több helyen is kialakul eső, zápor, és főként a Nyugat-, illetve Közép-Európa fölött elhelyezkedő ciklon előoldalán zivatarok is előfordulnak. Az említett alacsonynyomású légköri képződmény miatt szárazföldünk keleti, északkeleti része fölé azonban nemcsak labilisabb és nedvesebb, hanem melegebb levegő is áramlik, emiatt az ilyenkor szokásosnál több fokkal enyhébb az idő. A Skandináv-félszigeten nem ritka a 20 fok fölötti csúcsérték, sőt Finnország déli felén néhol 25 fokot is mérnek. Hasonló a helyzet délebbre is, a Kelet-európai-síkság nagy részén, a Kárpát-medencében 22, 23, a Balkán-félszigetnél pedig jobbára 26, 27 fok köré melegszik fel a levegő a délutáni órákra. Ezzel szemben Nyugat-Európában hűvösebb az idő, ott általában 20 fok alatt alakul a maximum-hőmérséklet. A Kárpát-medence fölé hétfő estig több hullámban nedvesebb és labilisabb levegő áramlik, emiatt többfelé és több alkalommal is kell záporra, zivatarra számítani.



Előrejelzés az ország területére hétfő estig

--------------------------------------------

Déli irányból tovább növekszik a felhőzet, és az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett dél, délkelet felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra, helyenként felhőszakadásra. A reggeli, hajnali órákra már szakadozik, csökken a felhőzet, és csapadék is egyre inkább csak az északi megyékben fordulhat elő. Hétfőn a gomolyfelhő-képződés mellett általában több órára kisüt a nap, de a keleti tájakon több lehet a fátyolfelhőzet. Napközben több helyen is valószínű zápor, zivatar. A déli, délnyugati szél hétfőn főként a Dunántúlon megerősödik, de zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 16 fok között alakul, délnyugaton lesz hűvösebb az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 19 és 24 fok között várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!