Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.06.12

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Izland felett anticiklon helyezkedik el, emiatt arrafelé a szokásosnál nyugodtabb az idő: nem fúj viharos szél, számottevő csapadék sincs, bár felhők azért vannak az égen. Ugyancsak anticiklon terül el a Kelet-európai-síkság déli és középső része felett, ahol szintén eseménytelen idő van, csak elvétve alakulnak ki záporok, és 30, 35 fokig melegszik fel a levegő.

A síkság északi felén már hidegebb légtömeg helyezkedik el, de ott is előfordul 20 fokos csúcsérték, sőt Észak-Skandináviában és a Kola-félszigeten ez néhol 5 fok alatt marad. Errefelé már több helyen fordul elő csapadék, de területi átlagban itt sincs jelentős mennyiség. Az anticiklon peremén, a Balkánon, a Keleti- és Déli-Kárpátokban már többfelé alakulnak ki zivatarok.

Nyugat-Európa időjárását ciklon alakítja, amelynek középpontja Franciaország felett helyezkedik el, melegfrontja Dél-Skandinávián át a Baltikumig húzódik, hidegfrontja pedig Németországon és Észak-Olaszországon át a Baleár-szigetekig hullámzik. Ezeken a helyeken, valamint a Brit-szigeteken hűvös, csapadékos idő van, különösen Svájcban és Angliában esik egyes helyeken nagy mennyiségű eső. A fent említett hullámzó frontrendszer két oldalán jelentős a hőmérséklet-különbség: tőle nyugatra 20 fok alatt, keletre 30 fok körül alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet. A front előtt a meleg légtömegben több helyen pattannak ki zivatarok, amelyek az Alpoknak ütközve tovább erősödnek, felhőszakadás és nagyméretű jég is kíséri őket.

Csütörtök estig a Kárpát-medence időjárása csak kismértékben változik, továbbra is labilis állapotú, mérsékelten száraz légtömeg lesz felettünk, kis számban alakulhatnak ki délután zivatarok, de ezek akár hevesek is lehetnek.


Előrejelzés az ország területére csütörtök estig:

-------------------------------------------------

A napos idő mellett szerdán északkeleten erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, ott a délutáni, esti órákban néhol előfordulhat zápor, zivatar, emellett még az Alpokalja térsége fölé sodródhatnak be zivatarok. Éjszakára csökken a felhőzet, a legtöbb helyen kiderül az ég, késő estére a csapadék is megszűnik.

Csütörtökön az északi megyékben lesz a több felhő, és ott - főként az Észak-Dunántúlon, a Balaton térségében, a főváros tágabb környezetében - alakulhat ki a déli óráktól zápor, zivatar. A délkeleti szél több helyen megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 16, 21 fok között alakul, de északkeleten a völgyekben néhol 12, 14 fok is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 32 és 36 fok között valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!