Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.07.10

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------


Szárazföldünk délnyugati részéről magasnyomású képződmény nyúlik be Európa középső területei fölé, aminek hatására nagy területen kevés a felhő, sok a napsütés. Ugyanakkor ciklon örvénylik Északkelet-Európa fölötti középponttal, ennek következtében Oroszország nyugati részén, valamint a Fekete-tengertől a Balkán-félsziget északi részéig sok a felhő, többfelé esik az eső, sőt záporok, zivatarok is előfordulnak esetenként jelentős mennyiségű csapadékkal, szélviharral kísérve. A hőmérséklet csúcsértéke kontinensünk nagy részén elmarad a sokévi átlagtól: Közép-Európában is vannak helyek, ahol még délután is csupán 15, 21 fokot mutatnak a hőmérők.

Igazi, nyári idő a mediterrán térségben és Franciaországban van, ahol 30 fok körül alakul a csúcsérték. A legmelegebb Görögország déli része, ahol 35, 38 fok is előfordul. A Kárpát-medence fölé csütörtök estig északnyugat felől kissé hűvös léghullámok érkeznek, folytatódik a mérsékelten meleg idő.




Előrejelzés az ország területére csütörtök estig

------------------------------------------------


Gomolyfelhők képződnek, illetve sodródnak fölénk, ezekből legnagyobb eséllyel északkeleten alakulhat zápor, esetleg zivatar. Éjszakára a legtöbb helyen kiderül az ég, csapadék már nem valószínű. Csütörtökön napközben a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti megyékben több lesz a felhő, ezek gyakran eltakarják a napot, másutt viszont több órára kisüt a nap, de a képződő, illetve sodródó gomolyfelhők miatt nem lesz zavartalan napsütés. Legnagyobb eséllyel továbbra is az északkeleti tájakon alakulhat ki zápor, zivatar. Az északnyugati szél többfelé megerősödik, éjszakára átmenetileg mérséklődik a légáramlás. Zivatar környékén is előfordulhat átmeneti szélerősödés.



A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8, 13 fok között alakul, de az északi völgyekben 3, 4 fok is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 21, 27 fok között várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!