Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.07.13

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------


Habár markáns ciklonok és frontrendszerek nincsenek Európa felett, de a legtöbb helyen ciklonális hatások alakítják az időjárást. Ezekre jellemző, hogy kedvez a felhő- és csapadékképződésnek, ami a ciklonközéppontok környékén és a frontmenti térségeket leszámítva jellegzetes napi menetet mutat. A legtöbb csapadék és a szignifikáns időjárási jelenségek azokhoz a helyekhez kötődnek, ahol nagy a légköri labilitás, és van elég nedvesség záporok, zivatarok kialakulásához. Felhőszakadásszerű csapadék, heves zivatarok nagyobb számban inkább az Alpok környezetében és Németországban vannak, de a Kárpát- és a Cseh-medencében, valamint az Appennini- és a Balkán-félsziget hegyeiben is előfordulnak. A csúcshőmérséklet általában 18 és 30 fok között változik, ennél jóval melegebb csak Spanyolországban van, ahol 38, 40 fok is előfordul. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását nedves és labilis állapotú légtömeg alakítja, több helyen lehet csapadék, a hőmérséklet pedig kissé elmarad az ilyenkor szokásostól.




Előrejelzés az ország területére vasárnap estig

-----------------------------------------------


Közepesen és erősen felhős lesz az ég, és többfelé - adott pontban akár több alkalommal is - lehet zápor, zivatar. Éjszaka csökken valamelyest a felhőzet, és kevesebb helyen is várható csapadék. A Tiszántúlon nagy területen, másutt kisebb körzetekben maradhat erősen felhős az ég. Vasárnap nyugatról kelet felé haladva egyre kevesebb napsütés várható, és egyre nagyobb eséllyel várható zápor, zivatar. Az északi, északnyugati szél többfelé megélénkül, főként a Dunántúlon megerősödik, de a Kisalföldön, illetve zivatarok környezetében viharos közeli széllökések is lehetnek.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 18 fok között alakul, északnyugaton lesz a legenyhébb, az északi völgyekben a leghűvösebb.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 21 és 26 fok között valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!