Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.07.14

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:




Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Egy markáns légtömeghatár szeli ketté északnyugat-délkeleti irányban a kontinenst. A nyugati, délnyugati országokban anticiklon hatása érvényesül, a kevés felhő, zömében csapadékmentes, mérsékelten meleg idő ezt a régiót teszi most kedvezővé a nyaralók számára. Igaz, az Ibériai-félszigeten uralkodó 36, 37 fokos hőség már talán sok a jóból. Dániától Görögországig húzódik az említett anticiklon pereme, ettől keletre északnyugati áramlással hűvös, nedves légtömegek áramlanak, többfelé okozva jelentősebb záporos csapadékot, zivatarokat. A Balkánon és Olaszország egyes részein károkozó viharok is kialakultak. A hőmérséklet az egész régióban az átlag alatt, illetve annak közelében alakul. Hétfő estig hazánk még az északnyugat felől érkező hűvös, de már kissé szárazabb légtömegek hatása alatt lesz, így egyre kevesebb helyen alakul ki csapadék.


Előrejelzés az ország területére hétfő estig:

---------------------------------------------


Estig a sok gomolyfelhő mellett a Dunántúlon várható több, keletebbre kevesebb napsütés. Nagyobb számban a Balatontól keletre számíthatunk további záporokra, zivatarokra, amelyeket esetenként viharos lökések, nagyobb csapadék, kisebb szemű jég kísérhet. Estétől jelentősen csökken a felhőzet, hajnalra már inkább csak a Duna-Tisza közén maradhatnak felhősebb körzetek, de csapadék ott sem valószínű. Hétfőn gomolyfelhős idő várható sok napsütéssel, de a Balaton és Tisza közötti régióban kissé több lesz a felhő, és ott egy-egy gyenge zápor is kialakulhat. Az északias szél vasárnap a Dunántúlon, hétfőn a Tiszántúlon is megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között várható, de a szélcsendes északi völgyekben 7, 9 fok is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 23 és 27 fok között valószínű, északkeleten az alacsonyabb értékekkel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!