Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.07.19

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:




Időjárási helyzet Európában:

----------------------------


Európa fölött összesen három nagyobb ciklon örvénylik. Az első épp a Brit-szigeteket éri el, és okoz borongós, esős időt. Kissé keletebbre Izlandtól az Alpokig húzódó alacsonynyomású képződmény található, amely mentén szintén erősen felhős vagy borult az ég, illetve eső, zápor egyaránt előfordul. A harmadik ciklon a Kelet-európai-síkság felett helyezkedik el. Ebben a légörvényben a záporok mellett már heves villámtevékenységgel járó zivatarok is előfordulnak. Szárazföldünk délnyugati, déli részein ezzel szemben nyugodt időjárás jellemző, továbbá egyre inkább a magasnyomás kezd a meghatározóvá válni. Ennek hatására általában kevés felhő, sok napsütés a jellemző. A legmelegebb területeket is itt találjuk, egész pontosan az Ibériai-félsziget déli részén, ott 35, 37 fokig melegszik fel a levegő. Európa középső részeken 25 és 30 fok között alakul a csúcshőmérséklet. A leghidegebb területeken alig találunk 10 fok alatti maximumértéket. A Kárpát-medence fölé szombat estig változó nedvességtartalmú, kissé melegebb légtömegek érkeznek, így jóformán mindenütt 30 fok körüli maximumra számíthatunk.


Előrejelzés az ország területére szombat estig:

-----------------------------------------------


A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk, éjszaka nyugat felől fokozatosan kiderül az ég, de északkeleten, keleten felhősebb marad az idő. Pénteken a záporok, zivatarok szórványosan, elsősorban az északi megyékben, hegyvidékeink közelében alakulhatnak ki, majd onnan sodródhatnak tovább keleties irányba. Este, illetve szombaton az ország északkeleti harmadában képződnek újabb záporok, zivatarok. A légmozgás pénteken többnyire gyenge vagy mérsékelt marad, szombaton megélénkül a délies szél. Zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is lehetnek.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19 fok között várható. A hidegre érzékeny helyeken 10 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 28 és 33 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!