Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.07.28

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------

Közép-Európában, valamint a Földközi-tenger középső medencéjében alacsony a légnyomás, ezért ezeken a helyeken sok a felhő, sokfelé fordul elő csapadék, záporok, illetve zivatarrendszerek alakulnak ki. A Skandináv-félszigeten ugyanakkor anticiklon az időjárás meghatározója, emiatt arrafelé sok a napsütés, az átlagosnál jóval melegebb az idő, Norvégia, Svédország, Finnország legnagyobb részén 30 fok körüli a legmagasabb hőmérséklet, sőt 33, 34 fok is előfordul. Kánikula van a Balkán-félszigeten is, ahol ugyancsak sok a napsütés, ott többnyire 30, 37 fokot mérnek. Jóval hűvösebb az idő Nyugat-Európában, ott a délutáni órákra csupán 18, 26 fokig melegszik fel a levegő. A Kárpát-medence időjárását hétfő estig a Földközi-tenger középső medencéjében elhelyezkedő, de lassan kelet felé mozgó - egyúttal gyengülő - ciklon alakítja.


Várható időjárás az ország területén hétfő estig

------------------------------------------------

Többnyire erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadással, jégesővel, éjszaka területi átlagban is jelentős csapadékra számíthatunk. Hétfőn a nap első részéig sok felhőre, újabb záporra, zivatarra van kilátás, majd kora délutántól egyre több helyen és hosszabb időre süt ki a nap, csökken a csapadékhajlam. A délkeleti szél reggelig időnként megerősödik, napközben viszont már többnyire mérsékelt marad a légáramlás. Zivatar környékén viharos széllökés is lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15, 21 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 25, 32 fok között valószínű, északkeleten lesz a melegebb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!