Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.08.21

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Európát északkelet-délnyugat irányban egy hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer szeli ketté, amely csak lassan mozog keleti irányba. A front mentén eső, zápor, helyenként zivatar is előfordul. Előoldalán a csúcshőmérséklet - az oroszországi szakasz kivételével - még 30 fok körül, a Kárpát-medence és a Baltikum térségében pedig több fokkal afölött alakul. Mögötte ezzel szemben már felfrissült a levegő, jobbára 25 fok körül alakul a maximum. Izlandtól délebbre egy ciklon örvénylik, azonban annak frontrendszere épphogy elérte Nagy-Britannia térségét, így elsősorban az északi, és nyugati tájain növekedett meg jobban a felhőzet, és fordult elő helyenként csapadék. Eközben szárazföldünk fölé nyugat felől egyre jobban benyúlik egy anticiklon, amely Nyugat-Európa nagy részén szárazabb időt okoz. A hullámzó frontzóna Kárpát-medence fölötti szakasza ma feloszlik, és csütörtökön már egyre inkább az anticiklon déli, délkeleti peremére kerülünk.


Várható időjárás az ország területére csütörtök estig:

------------------------------------------------------

A sok napsütés mellett változó mennyiségű fátyol- és gomolyfelhőre számíthatunk, de északnyugaton, északon időnként erősebben is megnövekedhet a felhőzet, és elsősorban ott fordulhat elő kisebb eső, záporeső. Szerdán nagyobb eséllyel az Északi-középhegység és az Észak-Alföld tágabb térségében, csütörtökön pedig a délkeleti határvidéken alakulhat ki zivatar. Az északias szelet kezdetben a Dunántúlon, majd délután, éjszaka egyre inkább csak az északkeleti megyékben kísérhetik erős, néhol viharos lökések. Csütörtök délutánra mindenütt mérséklődik a légmozgás. Zivatarok környezetében is lehetnek viharos lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 26 és 33 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!