Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.09.05

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Anticiklon helyezkedik el az Atlanti-óceán felett, elég messze az európai partoktól. Emiatt az ezekre jellemző derült, száraz idő nem igazán érvényesül a kontinensen, bár a peremén, Brit-szigeteken és Nyugat-Európában kevesebb a felhő, de azért több helyen előfordul csapadék. A hőmérséklet 13, 19 fok között alakul, ami ott megfelel a sokévi átlagnak. Ugyancsak anticiklon alakítja Közép- és Dél-Európa időjárását. Itt viszont csak elvétve fordul elő csapadék, és többnyire napos idő van, a csúcshőmérséklet jellemzően 24 és 33 fok között változik, de Dél-Spanyolországban és Portugáliában 35, 39 fok is előfordul. Ezzel szemben Skandinávia felett ciklon örvénylik, amelynek hidegfrontja a Germán-Lengyel-alföldön át a Pireneusokig húzódik. A légörvény középpontja körül erősen felhős, illetve borult az ég, és sokfelé fordul elő eső. Néhol jelentős mennyiségű csapadékot mérnek, és napközben is 10 fok alatt marad a hőmérséklet. Az említett front mentén északabbra több, délen kevesebb helyen fordul elő eső, a felhőzet is északra haladva lesz egyre vastagabb. Péntek estig ez a front megközelíti a Kárpát-medencét is, de mozgása lelassul, elsősorban csak a nyugati megyékben lesz miatta felhős, csapadékos idő.


Várható időjárás az ország területén péntek estig:

--------------------------------------------------

Csütörtökön többnyire derült vagy kissé felhős lesz az ég, és csapadék sem várható. Éjszaka a Dunántúlon megnövekszik a magasszintű felhőzet, ami az Alpokalján és Zalában meg is vastagszik, és ezeken a helyeken hajnaltájban már az eső is elered. Pénteken napközben a Dunántúlon közepesen és erősen felhős idő várható, nyugat felé haladva egyre nagyobb eséllyel számíthatunk esőre, záporra. A Dunától keletre a fátyol- és gomolyfelhők mellett szűrt napsütés várható, a középső országrészben záporeső is kialakulhat. A Kisalföldön késő estétől, a Zemplén térségében pénteken erősödik meg az északi szél, másutt mérsékelt, illetve élénk szél lesz a jellemző.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken többnyire 23 és 28 fok között várható, de a Nyugat-Dunántúlon csak 18, 22 fok lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!