Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.09.08

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------

Anticiklon, és az ezekhez kapcsolódó eseménytelen idő kevés helyen fordul elő kontinensünkön. A Pireneusi-félsziget, illetve a Kelet-európai-síkság időjárását alakítja magasnyomás, ezért ezeken a helyeken csak elvétve fordul elő csapadék. Míg az előbbi helyen 25 és 35, utóbbin 19 és 24 fok között alakul a csúcshőmérséklet, de a Fekete-tengertől északra, valamint a Balkán-félszigeten is nagy területen 30 fok körüli értékeket mérnek. Ezzel szemben Európa nagy részén sekély alacsonynyomású rendszer helyezkedik el, ami miatt Dániától az Alpokig, valamint Közép-Európában is változékony, gyakran csapadékos az idő. Helyenként jelentős csapadék esik, Kelet-Ausztriában többfelé regisztráltak 20-30 mm-t meghaladó csapadékmennyiséget. Ezen a területen a legmagasabb nappali hőmérséklet is csak 15, 22 fok között változik, csak a kevésbé csapadékos tájakon melegszik 25 fok közelébe a levegő. Hétfő estig sekély ciklon hidegfrontja éri el a Kárpát-medencét, ezért többfelé várható eső, zápor, zivatar.



Várható időjárás az ország területén hétfő estig

------------------------------------------------

Éjszakára újra megnövekszik a felhőzet, és hétfőn is a nap első felében többnyire erősen felhős lesz az ég. Több hullámban kell záporra, zivatarra számítani, helyenként felhőszakadás is lehet. Hétfő délután nyugat felől határozott felhőzetcsökkenés veszi kezdetét, ezzel együtt a csapadék súlypontja is a keleti országrészre helyeződik át. Ott csak estefelé csökken a felhőzet, és áll el az eső. A délies szél holnap nyugatira, északnyugatira fordul, időnként megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 17 és 25 fok között valószínű, de a keleti határvidéken 26, 29 fok is lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!