Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.09.16

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Kontinensünk középső része felett anticiklon terül el, ami Franciaországra és a mediterrán térségre is hatással van. Errefelé sok a napsütés, csapadék csak elvétve fordul elő, a hőmérséklet 26 és 33 fok közé emelkedik. Csak a Pireneusi-félsziget, főként annak középső része a kivétel ez alól, ahol még mindig sok eső esik, és a csapadékos tájakon alig melegszik 20 fok fölé a levegő. Finnország felett ciklon örvénylik, amelynek hidegfrontja Oroszországon, Lengyelországon át húzódik. A légörvény középpontjának térségében és a front mentén erősen felhős az ég, és sokfelé esik az eső, néhol 30-40 mm is előfordul. A hőmérséklet csúcsértéke északon 7 és 12, délebbre, ahol már nincs nagy területen összefüggő eső, 14, 23 fokot is mérnek. A front mögött hideg levegő áramlik, ami fokozatosan árasztja el a Kelet-európai-síkságot. De a front eléri a Kárpát-medencét is, kedd estig megnövekszik a felhőzet, és elszórtan csapadék is várható, és északon a levegő is lehűl.


Várható időjárás az ország területén kedd estig:

------------------------------------------------

A kevés gomolyfelhő mellett észak felől megnövekszik, majd meg is vastagszik a magasszintű felhőzet, reggelre már többnyire erősen felhős lesz az ég. A többé-kevésbé szakadozott felhőzetben kedden délutántól várható határozott csökkenés, de a déli megyékben estig sok lesz a felhő. Hétfő délután legfeljebb az Alpokaljára sodródhatnak be záporok, éjszaka már másutt is, de nem nagy számban képződhetnek záporok, illetve egy-egy helyen zivatar. Kedden elszórtan alakulhat ki zápor, délen, délnyugaton néhol zivatar, de este délen eső is előfordulhat. A nyugati, északnyugati szél több helyen megélénkül, néhol meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11, 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 18, 25 fok között valószínű, de délen néhol 26, 28 fok is lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!