Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.09.30

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Zonális áramlás uralkodik, amely kettéosztja a kontinens időjárását. Szárazföldünk északi felén ciklonok örvénylenek, amelyek frontjai nagy sebességgel vonulnak keleti irányba csapadékos, igen szeles időt okozva. Az egyik gyorsan mozgó hidegfront hétfő hajnalban a Kárpát-medence közelében húzódott. Délebbre, a Földközi-tenger medencéjében ugyanakkor egy nagykiterjedésű magasnyomású légköri képződmény hatása érvényesül, így arrafelé a reggeli ködfoltok feloszlását követően döntően derült vagy gyengén felhős, csapadékmentes az idő. A hőmérséklet csúcsértéke a kialakult erőteljes nyugat-keleti áramlásnak megfelelően északról dél felé haladva növekszik: Skandinávia északi részén néhol az 5 fokot sem éri el, ezzel szemben a mediterrán térségben még nem egy helyen 30 fok fölött, sőt Spanyolország középső részén 33, 35 fok között alakul. Európa más területein általában 16 és 24 fok közé melegszik fel a levegő. A következő 36 órában előbb elhagyja a Kárpát-medencét a fentebb említett gyorsmozgású hidegfront, majd kedden anticiklon helyeződik térségünk fölé, az ország nagyobb részén jelentősen veszít erejéből a szél.


Várható időjárás az ország területén kedd estig:

------------------------------------------------

Estig felhőátvonulások lesznek, amelyekből helyenként alakulhat ki záporeső, egy-egy zivatar sem kizárt. Éjjel az ország nagyobb részén zömmel derült, a délnyugati megyékben gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, csapadék már nem várható. Kedden sok napsütésre számíthatunk kevés gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Kezdetben az északnyugatira, nyugatira forduló szél a délnyugati országrész kivételével sokfelé lesz viharos, a legerősebb széllökések az északi tájakon, valamint a magasabban fekvő területeken várhatók. Éjszakára mindenütt mérséklődik a légmozgás, majd kedden többfelé megélénkül, főleg az Észak-Dunántúlon megerősödik a déli, délnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 15 fok között alakul, de a szélvédett északi völgyekben és a homokhátságokon ennél hidegebb is valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 21 és 25 fok között várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!