Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.10.13

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------


Kontinensünk időjárásának túlnyomó részét - a teljes Mediterráneumot, a Földközi-tenger vidékét és Közép-Európát beleértve - egy nagy kiterjedésű anticiklon alakítja. Területén napos, csapadékmentes, az évszakhoz képest enyhe az idő. A hajnali órákra ugyanakkor több helyen képződik köd, amely napközben helyenként csak lassan oszlik fel. A felsorolt területeken jórészt 20 fok felett alakul a csúcsérték, de az Ibériai-félszigeten, valamint Franciaország délnyugati tájain a 30 fokot is eléri, sőt Cordobában 34 fokot mérnek. Éles hőmérsékleti különbség alakult ki Európa nyugati partjai, valamint az 55. szélességi fok mentén. Ettől északra, északnyugatra jóval hűvösebb az idő, a hőmérséklet többfelé a 10 fokot sem éri el, de fagypont alatti csúcshőmérséklet még csak Svédország északi tájain van. A két légtömeget elválasztó hullámzó frontrendszer felhőzetéből helyenként jelentős - mintegy 15-30 mm - csapadék hull. A Kárpát-medence időjárását hétfő estig az említett magasnyomás határozza meg.




Várható időjárás az ország területén hétfő estig

------------------------------------------------


A köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet a nyugati határ közelében kora délutánig makacsul tarthatja magát, másutt ugyanakkor sok napsütésre, száraz időre lehet számítani a kevés fátyolfelhő mellett. Éjszaka újból többfelé képződik párásság, illetve köd, az Alpokalja térségében vastag, kiterjedt ködréteg kialakulása valószínűsíthető, amely hétfőn is csupán kora délutánra szűnhet meg teljesen. Hétfőn a napsütés mellett már több és vastagabb lehet a fátyolfelhőzet. A délies szél helyenként megélénkül.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 5 és 12 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken ennél több fokkal alacsonyabb értékeket mérhetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn zömmel 18 és 24 fok között várható, a nyugati határ közelében lesz a hidegebb, de az Alföldön 25, 26 fok is lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!