Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.11.11

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------

A Brit-szigetek felett ciklon örvénylik, emiatt a nyugat-európai partvidéken borult, esős az idő.

Ugyancsak ciklon örvénylik Finnország térségében, ez utóbbinak a frontjai dél felé egészen a Fekete-tenger nyugati partvidékéig nyúlnak. A front mentén ott is többfelé esik az eső, sőt egy-egy zivatar is kialakul.

Ahonnan azonban igazán jelentős csapadékot jelentettek az elmúlt 24 órában az a Földközi-tenger nyugati medencéje, ahol egy mediterrán ciklont figyelhetünk meg. A Baleár-szigeteken, Korzikán, Szardínián és Olaszország középső részein több helyen 50 millimétert meghaladó csapadék hullott.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában átlag alatt alakul Európa nagy részén, Skandinávia északi felén már -5 fok alatt marad a csúcshőmérséklet, de az említett keleti frontzóna előtt Délkelet-Európa fölé még enyhe levegő áramlik, így ott kevéssel 20 fok feletti maximumok fordulnak elő. Kedd estig a Kárpát-medence időjárását az említett mediterrán ciklon alakítja, az ország nyugati felén jelentős csapadék várható kedden.


Várható időjárás kedd estig

---------------------------

Este, éjszaka fokozatosan szinte mindenütt megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, reggelre az ország nagy részén beborul az ég. Főként a nyugati és délnyugati határvidéken foltokban köd is képződhet.

Kedden többnyire borult lesz az ég, de a Tiszántúlon néhány órás szűrt napsütésre lehet számítani a fátyolfelhők mellett. A Dunántúlon, a Duna vonala mentén és az Északi-középhegység nyugati felén sokfelé várható eső, általában kiadós csapadék hullhat. Napközben a keleti, délkeleti szelet még csak kevés helyen, estétől azonban már több helyen kísérhetik erős széllökések. Ugyanakkor a Nyugat-Dunántúlon végig északi, északkeleti szél lesz jellemző.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden az Alpokalján 7-9, a Tiszántúlon 17 és 20 fok között valószínű. A Dunántúl keleti felén, a Duna-Tisza köze nyugati részein délutántól várható melegedés a csapadék megszűnése után, így azokon a részeken csak az esti órákban áll be a maximum.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!