Időjárás-jelentés

Belföld, 2019.11.12

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------

A Fekete-tenger közelében található annak a magasnyomásnak a középpontja, amely Délkelet-Európa időjárását alapvetően meghatározza, arrafelé zavartalanul napos és tartósan ködös tájak egyaránt előfordulnak. Ugyancsak anticiklon nyúlik az Ibériai-félsziget fölé is, így ott is alapvetően csendes, nyugodt az idő többórás napsütéssel. Kontinensünk többi részének időjárását azonban ciklonok és frontjaik alakítják. Az Északi-tenger fölött örvénylő alacsonynyomású képződmény a kontinens északnyugati harmadán okoz változékony, csapadékos időt, Skandináviában nagy területen havazik. Itt van a leghidegebb, Lappföldön napközben csupán -15 fok körül alakul a csúcsérték, éjszaka pedig a kialakult vastag hótakaró hatására -25, egy-két helyen -30 fok alá hűl a levegő. Az Appennini-félszigettől délre pedig egy intenzív mediterrán ciklon örvénylik, amely a térségben kiadós csapadékot okoz: Dél-Olaszországban és Szicíliában az intenzív záporokból, zivatarokból helyenként 60-80 mm-nyi csapadék zúdult le. A ciklon előoldalán erőteljes déli áramlással meleg levegő áramlik a szárazföld délkeleti tájai fölé, ahol általában 16 és 24 fok közé melegszik fel a levegő, de Krétán 26, 28 fok is előfordul. Szerda estig a Kárpát-medence időjárását a fentebb említett mediterrán ciklon alakítja, így az ország nagyobb részén folytatódik az enyhe idő, és többfelé várható kiadós mennyiségű csapadék.


Várható időjárás szerda estig

-----------------------------

Döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég, de szerdán napközben átmenetileg nagyobb területen lehet vékonyabb, szakadozottabb a felhőzet, ekkor rövid időre a nap is kisüthet. Sokfelé kell számítani ismétlődő esőre, záporesőre, szerdán egy-egy zivatar is kialakulhat. Elsősorban a Dunántúlon és az északi megyékben kiadós mennyiség valószínű, ugyanakkor a keleti határvidéken kicsi a csapadék kialakulási esélye. A Nyugat-Dunántúlon az északias, másutt a déli, délkeleti szél többfelé megerősödik, majd szerdán délutántól a Dunántúlon a szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és ott helyenként viharos lökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 16 fok között alakul, elsősorban a középső országrészben helyenként már az esti órákban beáll. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán a Nyugat-Dunántúlon 7 és 13, másutt többnyire 14 és 21 fok között valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!