Időjárás-jelentés

Belföld, 2020.01.09

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Kontinensünket hosszan elnyúló frontrendszer szeli ketté, amely a Kelet-európai-síkságon átívelve egészen Európa nyugati partvidékéig húzódik. Területén többfelé előfordul vegyes halmazállapotú csapadék. Nagyrészt esőről, elsősorban a keleti, északi tájakról havazásról érkezik jelentés, de a melegfronti szakasznál ónos eső, fagyott eső is előfordul.

A fronttól délebbre magasnyomású zóna húzódik, így Dél-Európában alapvetően nyugodtabb az időjárás. Az éjszaka képződő köd és rétegfelhőzet csak kevés helyen marad meg napközben is tartósan. Emellett szárazföldünk döntő részén enyhe az idő.

A délutáni órákban csupán kevés helyen marad fagypont alatt a hőmérséklet, általában 0 és +10 fok között alakulnak a maximumok, ennél magasabb értékek inkább csak kontinensünk nyugati partvidékén, illetve a mediterrán térségben fordulnak elő.

A Kárpát-medence térségében kezdetben csökken a felhőzet, de éjszaka északon köd, illetve rétegfelhőzet képződhet, amelynek egy része pénteken is tartósan megmaradhat.


Várható időjárás az ország területén péntek estig:

--------------------------------------------------

Délnyugat, nyugat felől fokozatosan szakadozik a felhőzet, de éjszaka elsősorban az északi megyékben köd és rétegfelhőzet képződik, amelynek egy része péntek napközben tartósan megmaradhat, míg másutt többórás napsütés valószínű. Estig főként az északkeleti, keleti tájakon helyenként ónos eső, fagyott eső, eső, az északkeleti határvidéken esetleg hó is lehet.

Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, pénteken is csak a Dél-Dunántúlon élénkülhet meg a nyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1 és -6 fok között alakul, de néhol ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken -1 és +10 fok között valószínű, délnyugaton lesz enyhébb, a tartósan borult északi tájakon pedig hidegebb az idő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!