Időjárás-jelentés

Belföld, 2020.01.12

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



Időjárási helyzet Európában

---------------------------

Hozzávetőlegesen az 50. szélességi körtől északra az erőteljes nyugati áramlásban változékony, gyakran csapadékos az idő. Nagyobb mennyiségű csapadék Skandinávia közepén és Dél-Anglián át húzódó időjárási front mentén, illetve azokon a helyeken esik, ahol ez az áramlás nekiütközik a hegyeknek. A tengerpartokon inkább eső, a hegyekben havazás a jellemző, másutt vegyes a csapadék halmazállapota. A hőmérséklet csúcsértéke ebben a régióban -7 és +12 fok között változik, nyugatról kelet, északkelet felé folyamatosan csökken. Európa nagy részén ezzel szemben anticiklon terül el, amelynek középpontja Közép-Európa felett van. Ennek területén számottevő csapadék nem esik, és nagyrészt napos idő van, 6 és 18 fok közé melegszik fel a levegő, azonban a völgyekben, medencékben sokfelé megül a köd, ami egész nap makacsul tartja magát, és fagypont közelében marad a hőmérséklet is. Hétfő estig a Kárpát-medence időjárását ez az anticiklon alakítja, egyre nagyobb területen lesz ködös, borongós idő.



Várható időjárás az ország területén hétfő estig

------------------------------------------------

Kelet felől egyre nagyobb területen képződik zúzmarás köd, illetve alacsonyszintű felhőzet, ami aztán a legtöbb helyen hétfő napközben is megmarad. Leginkább a Dunántúlon fordulhat elő felszakadozás. Főként a ködös tájakon alakulhat ki néhol ónos szitálás, hószállingózás. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -6 és -2 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn -2, +3 fok között valószínű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!